Mer snø enn normalt i påsken

Det er mange år siden vi har hatt like mye snø, landet sett under ett, som det vi har til påske i år. Målestasjonene og snøkartene til NVE viser at det er mer snø enn vanlig mange steder i landet.

Publisert Sist oppdatert

Målestasjonene til NVE og snøkartene i SeNorge viser at det er mer snø enn normalt på store deler av Østlandet og i deler av Nordvestlandet og Trøndelag.

Snørikt på Østlandet

I fjellområdene på Østlandet er det mer snø enn normalt. Snøkartene i SeNorge viser at det i gjennomsnitt, på 500 moh, er mer enn 1 meter snø på Sør- og Østlandet.

– I følge snøkartene i SeNorge må vi tilbake til 2018 for å finne en vinter som er i nærheten av like bra når det gjelder snømengder på Østlandet, forteller Heidi Bache Stranden i NVE.

Det bekreftes av snødybdemålerne til MET.

På fjellet lengst vest på Østlandet, er snømengdene tilnærmet normale eller litt under, slik som på målestasjonen vår på Sognefjellet. Der er det litt mindre snø enn vanlig ifølge vår snøstasjon, som måler 1,5 meter snø.

En snørik vinter i marka rundt Oslo

– For de som bor nær Oslo og vil ha en kortreist skitur i påsken, er det nok snø til fine skiturer i flere av markene nord og vest for Oslo, sier Stranden.

På NVE sin målestasjon på Brunkollen vest for Oslo er det 86 cm snø, og vi må tilbake til 2007 for å finne like mye snø som det det er nå (målt i millimeter vann). Målingene våre viser at det kun er i 1994, 1995 og 2007 det har vært mer snø her. Målingene startet i 1982.

Som normalt på Vestlandet og i fjellet i Trøndelag

I fjellet på Vestlandet er det omtrent slik det pleier å være i månedsskiftet mars/april. Det har vært snø ned til havnivå, men det generelle bildet er at det er bart i en stripe langs kysten av Rogaland og Vestland. Likefult er det i gjennomsnitt 1,3 meter snø på 500 moh i flere av fylkene på Vestlandet.

På NVE sin målestasjon Myrkdalen utenfor Voss, som er kjent som et snørikt sted, er det målt 1,7 meter snø.

– Det bør være nok snø til hele påsken, slår Stranden fast.

Snøen som kom i mars, redder påsken i Nord

– Hadde påsken kommet for tre- fire uker siden, hadde det blitt en nitrist ski-affære mange steder i de nordligste fylkene sier Stranden.

De siste ukene har det imidlertid kommet en god del snø, som reddet skisesongen mange steder. Per i dag er det mer snø enn normalt langs kysten av Nordland og Troms, og omtrent normale snøforhold andre steder.

Du kan sjekke snøforholdene dit du skal ved å gå inn på snøkartene i SeNorge.no. Der finner du kart over snøforholdene, data fra målestasjoner, satellittbilder og webkamerabilder. Satellittbildene fra de siste dagene hvor det har vært mer eller mindre fint vær over hele landet gir gode bilder av hvor det er snø og hvor det er barmark.

Powered by Labrador CMS