MASSIVTRE: Her fra byggefasen i fjor. Bygget i Doktor Hansteins gate er i en sjelden stor dimensjon til å være reist i heltre, og er kronen på verket av den nye skylinen langs Drammenselva på Strømsø.

«SporX» åpnet – miljø og bærekraft i minste detalj

– Her er det tenkt miljø og bærekraft i minste detalj, fremholdt daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev, da hun talte på åpningen av SporX i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Hun fremhevet kontorbygningen i rent massivtre som en kandidat til «den mest bærekraftige», og viste til at SporX som ett av svært få prosjekter som allerede har fått BREEAM Outstanding-klassifisering for prosjekteringsfasen.

SporX er utviklet og bygget av Vestaksen Eiendom. Den ligger sentralt ved jernbanestasjonen og er bygd i rent tre.

– SporX er hel ved. Den er heltre, for her er også heissjakten i tre, opplyste Bramslev. Hun fortalte at interessen for bærekraft eksploderer på mange områder, og uttalte: Hvis alle hadde bygd som SporX, hadde vi greid klimamålene «i morgen».

Bramslev leder en organisasjon som understreker dette. Grønn Byggallianse har gått fra 12 til 380 medlemmer på få år.

Bramslev oppsummerte SporX ved å poengtere at «det er valgt lokalt tre, det er nært kollektivknutepunkt, det er prioritert sykkelparkering og bygget er fremst på energieffektivitet.» I tillegg understreket hun at det er lagt vekt på sosial bærekraft som helsefremmende faktor i bygget, og viste til Sverre Bjertnæs’ praktfulle kunstverk som er laget spesielt til SporX.

SporX ble åpnet av Drammens ordfører Monica Myrvold Berg som sagde over en limtrebjelke. Som håndlangere fungerte daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev og eier

Stolt og høyreist

Drammens ordfører, Monica Myrvold Berg, fulgte opp Bramslev.

– SporX er et fremtidsrettet, stolt, høyreist og bærekraftig bygg midt i sentrum av Drammen kommune som har som mål å bli landets grønneste, uttalte ordføreren.

Hun hyllet Vestaksen Eiendoms eiere som «våget å satse, og som så forbi de usikre tidene» før hun saget over en sløyfedekorert limtrebjelke som symbol på at kontorbygget er åpnet.

I tillegg til bærekraft, er det lagt stor vekt på trivsel i SporX. En av eierne i Vestaksen, Terje Stykket, understreket at det er viktig at mennesker trives på jobb og at menneskene er den unike ressursen i ethvert selskap.

Hans samarbeid med kunstneren Sverre Bjertnæs er svært synlig i SporX, blant annet ved to fem meter høye spesiallagde kunstverk i personalrestauranten.

– Det handler om fellesskap – om kreativt fellesskap der folk ferdes og jobber sammen, uttalte kunstneren selv.

Vestaksens administrerende direktør, Carl Brynjulfsen var tydelig stolt av bygget og uttrykte stor tilfredshet med at det er fullt utleid.

– Det en stor glede for meg å invitere dere til å være med på å feire Drammens fineste kontorbygg, Norges høyeste i rent tre, Nordens mest bærekraftige – ja, Nord-Europas grønneste kontorbygg, ifølge Holtzbau Forum, sa Brynjulfsen.

Powered by Labrador CMS