Drammensordfører Kjell Arne Hermansen holdt tale fra torgscenen.

Ordførerens 17. mai-tale

Gratulerer med dagen! Velkommen til årets største folkefest! Norge er pyntet i en eksplosjon av farger! Drammen er på sitt aller vakreste! Barnetog, glade mennesker, norske flagg, bunader og nasjonaldrakter fra hele verden. Det er en vakker ramme rundt en folkefest som er kjent over hele verden.

I dag feirer vi vår egen Grunnlov, vår selvstendighet, fred og frihet som nasjon og folk. Samtidig er denne dagen en påminnelse om at ikke alle har det som oss. I barnetoget er det flyktninger fra Ukraina. På TV ser vi grufulle bilder fra Palestina. Våre foreldre og besteforeldre visste også godt at fred og frihet er ingen selvfølge.

Drammen er et flerkulturelt samfunn, med innbyggere fra rundt 150 nasjoner. Hver tredje innbygger i Drammen har bakgrunn fra et annet land. I mange av disse landene er det ufred. Det er mange ukrainere blant oss. Kjære alle våre venner fra Ukraina: Vi tenker på dere. Vi står sammen med dere!

Vi feirer også denne dagen sammen med andre innbyggere som har bakgrunn fra nasjoner med ufred og forfølgelse. Vi tenker på dere. Denne dagen forener oss alle, på tvers av kulturer, nasjonaliteter og generasjoner. I dag feirer vi de kjæreste verdier vi har: Fred, uavhengighet og frihet. Dagen er også en markering av det vi-samfunnet Drammen er, ikke bare i dag, men alle dager.

I Drammen bryr vi oss om hverandre. Vi tar vare på hverandre. Det gjør vi ikke bare av godhet, men fordi det er naturlig. Drammen har alltid vært et internasjonalt samfunn. Vi drammensere vet at mangfold er en styrke. Vi vet at det er en styrke for oss alle å stå sammen.

Samtidig merker vi alle at vår samfunnsmodell og vår frihet er under press. Noen der ute vil oss ikke vel. Vi merker det i hverdagen. Noen forsøker å hacke seg inn på telefonen vår, pc-en og det er hele tiden en strøm av eposter som er der for å lure oss. Vi ser at sosiale medier er fulle av fake news. Propaganda er plantet for å lure oss, for å manipulere oss. Vi ser hvordan nasjoner presses av uvennlige makter. Hensikten er å stanse en demokratisk utvikling for å styrke diktatorer og deres regimer.

Det er også et bakteppe som vi må ta med oss i feiringen av vår nasjonaldag. For selv om vår frihet ikke er truet i dag, vet vi ikke hvordan fremtiden blir. Derfor skal vi fortsette å verne om vår frihet og vårt demokrati. Og derfor blir denne dagen enda viktigere å feire!

Gratulerer med dagen!

Powered by Labrador CMS