MENINGER: Rikke Louise Pedersen og Kacper Wyszynski (Fpu)

KOMMUNESTYRETS YNGSTE: Blant 57 representanter er det tre under 20 år, f.v. tenåringene Savannah Svebakk-Bøhn (19) fra Ap, Frida Nordbæk Bostrøm (18) fra Høyre og Emilie Sveva (19) fra Ap, alle født i 2004 og 2005. De er ikke forfattere av leserinnlegget.

Bekymret for rekruttering av unge politikere

MENINGER: Debattklimaet i Drammen den siste måneden har vært heftig, og anklagene fra enkelte partier har vært fullstendig bak mål. Istedenfor å debattere på et saklig grunnlag, har politikerne drevet med drittslenging og kommet med personangrep. Vi i Fremskrittspartiets ungdom er sjokkerte over oppførselen til de voksne kommunepolitikerne i byen vår, og er bekymret for hvordan et slikt debattklima kommer til å påvirke rekrutteringen av unge politikere.

I kommunestyremøte på tirsdag skal saken om ytringskultur mellom administrasjonen og politikerne opp til behandling. Ironisk nok er saken fremmet av de samme representantene som sammenlignet en kommunestyrerepresentant fra FrP med Norges verste terrorist. Så om representantene som fremmer saken igjen skal være så opptatte av en god og saklig ytringskultur, så foreslår vi i FpU at dere tar en realitetssjekk, og som en klok mann en gang sa “kanskje du er problemet, ikke alle rundt deg”. Vi håper at debatten i møte vil gi en øyeåpner for flere politikere fra opposisjonen, og at de fremover vil holde seg saklig.

UNG2023-rapporten fra Opinionen viser at halvparten av unge gutter ikke tør å ytre seg, fordi samfunnet har blitt for opptatt av politisk korrekthet

Som ungdomsparti er vi bekymret for hvordan et slikt debattklima kommer til å påvirke politisk engasjement hos de unge. Vi ser allerede at flere ungdommer i dag er mer redde for å ytre seg enn før. UNG2023-rapporten fra Opinionen viser at halvparten av unge gutter ikke tør å ytre seg, fordi samfunnet har blitt for opptatt av politisk korrekthet. At godt voksne politikere nå slenger ut rasismeanklager og tyr til personangrep, bidrar til å kneble ungt engasjement.

Politikere må innse at deres manglende ferdigheter til å forsvare sine standpunkter ikke skal være noe som resulterer i at de tyr til personangrep. Man skulle forvente at i et kommunestyre så kunne man holde seg saklig både i og utenfor møter uten bruken av hersketeknikker, eller kanskje er det eneste måten opposisjonen klarer å forsvare sin politikk på?

Debattklimaet i Drammen den siste måneden er verre enn noen skoledebatter vi har vært med på

Ungdommens stemme er utrolig viktig for samfunnsdebatten. Samfunnet er avhengig av at flere unge engasjerer seg politisk for å rekruttere fremtidens politikere. Debattklimaet i Drammen den siste måneden er verre enn noen skoledebatter vi har vært med på. Ungdommen klarer faktisk å holde seg på et mer saklig nivå enn de voksne. Representantene fra moderpartiene skal være gode forbilder, og vise ungdommen hvordan en sunn ytringskultur skal være.

Demokratiet svekkes når færre tør å ytre seg og engasjere seg politisk. Alle politikere, uansett politisk farge, burde jobbe for å styrke demokratiet og støtte opp under unge som velger å engasjere seg. Neste gang opposisjonen er uenige med et vedtak posisjonen kommer med, håper vi at de vil tenke på de unge før de velger å polarisere debatten med usmakelige påstander.

Av
Rikke Louise Pedersen, 1. nestleder Buskerud FpU.
Kacper Wyszynski, leder i Drammen FpU

 

Powered by Labrador CMS