Billy Taranger (Krf) snakker ut om kritikken etter det famøse flyktningevedtaket i et podkast-intervju med DRM24.

Tar kraftig oppgjør med opposisjonen: - Bare ute etter å skade

Lederen for Hovedutvalget for Arbeid, aktivitet og inkludering i Drammen kommer med en kraftsalve mot opposisjonens ordbruk i debatten om flyktningesaken. Og stiller krav til integreringen for enkelte grupper.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Den erfarne lokalpolitikeren fra Kristelig Folkeparti reagerer sterkt på måten han og resten av posisjonen har blitt behandlet.

- Man blir hengt ut negativ måte og bruker ord som må sies å være skjellsord for å karakterisere motstandere. Jeg tar gjerne en ordentlig faktabasert diskusjon om temaet, men å trekke min moral i tvil synes jeg ikke hører hjemme verken på talerstolen eller i avisens spalter, sier Taranger.

Han synes det er ille å få karakteristikker som rasist klistret på seg etter å ha tjent store deler av livet som prest og jobbe for og med mennesker i andre land. 

- Det gjør noe med meg, er jeg virkelig blitt så ille på mine eldre dager? Det taler vel alt i mot. Jeg har også fått beskjed om at noen av de yngste i kommunestyret føler det veldig ubehagelig med ordene som blir brukt, sier Taranger.

Han påpeker at det ikke har vært lett for kollegaen Turid Solberg Thomassen å bli hengt ut to dager på rad med et gråtebilde på forsiden av Drammens Tidende med de merkelappene opposisjonen har klistret på henne.

- En ting er å være uenig, men vi må kunne argumentere saklig. Vi er på vei til amerikanske tilstander i Drammen, sier Taranger.

- Kun ute etter å skade posisjonspartiene

Taranger er ikke i tvil om at kritikken og merkelappene som blir brukt handler om å skade posisjonssamarbeidet og score billige politiske poeng.

- Man lyver når man sier at vi kun skal ta imot flyktninger fra Ukraina, for det har vi ikke sagt. Jeg var tydeligvis naiv når jeg hører hvordan man vrir på det som er vedtatt, jeg trodde tross alt de kunne lese, sier Taranger.

Han ber opposisjonen tenke over at de skal være sammen i mange anledninger og at det er dumt om man ikke kan snakke sammen på en ordentlig måte.

- De er bare ute etter å skade, så ærlig må jeg være. Jeg tror ikke de først og fremst tenker på innvandrere. Det hadde vært lettere å komme i dialog om man ikke bevisst forsøker å svartmale, og jeg ser også i andre saker at de gjør det vanskeligst mulig for oss, sier Taranger.

- Blir gjennomskuet

Han mener trenden med å bruke sterkest mulige ord om andre, også drar med seg en del andre som står utenfor politikken.

- Men jeg har troen på at drammenserne gjennomskuer dette her. Jeg vil imidlertid ikke bruke den taktikken, det tjener ikke saken å være på samme lavmål

Taranger tror ikke vedtaket blir kjent ulovlig i Statsforvalterens lovlighetskontroll, og dermed at det blir stående.

- Jeg vil forsvare vedtaket for jeg synes ikke det er så urimelig. Jeg går ikke med på at jeg er moralsk fordervet, rasist eller at dette er et forkastelig vedtak, sier han.

Stiller krav til integreringen

Billly Taranger er leder i Hovedutvalget for Arbeid, Aktivitet og inkludering. Det første er for han en kjepphest for å få orden på det siste.

- Vi må sette inn støtet for å få folk ut i arbeid og i et felleskap for å lære norske verdier, sier Taranger.

Han legger ikke skjul på at alle innvandrergrupper «ikke fungerer like godt», og at dette er vanskelig å diskutere i Drammen.

- Om man for eksempel må be trenger ganger i arbeidstiden så er ikke det så lett i enkelte jobber. Vi må prøve å si at vi bor i Norge. Man behøver ikke gå på ski, men ihvertfall akseptere at det er et demokrati, likestilling og at kvinner er like verdifulle som menn og så videre

Han ser positivt på tiltak som kameraovervåking og økt belysning i Drammen sentrum slik man ser i andre byer for å få bukt med ungdomskriminalitet.

- Jeg vil mye heller har noen få kameraer enn at mine og andre blir slått og utsatt for vold. Når politiet sier at dette er viktig og noe vi må gjøre. Da tror jeg de fleste skjønner at slik må det være.

Se hele intervjuet her:

Powered by Labrador CMS