- EN SÅPEOPERA: Slik karakteriserer en av byens gruppeledere den offentlige skittentøysvasken som utspiller seg mellom flere av byens politikere på nettet.

Turbulent i drammenspolitikken: Sentrale politikere blokkerer hverandre fra offentlig debatt

Klimaet blant flere av byens mest fremtredende politiske profiler er nå så anstrengt at man blokkerer hverandre på Facebook - og i andre tilfeller lar munnhuggeriet utspille seg i full offentlighet. Andre nekter å kommentere saken.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Varaordfører Ståle Sørensen i Arbeiderpartiet har allerede signalisert at han vil trekke seg som kommunestyrerepresentant i Drammen etter inneværende periode som følge av den belastningen han føler seg utsatt for i sitt politiske virke.

Han har gått langt i å ta et oppgjør med det han mener er en ukultur i flere nylige facebookinnlegg:

- Skittent spill og ufine metoder, ikke nødvendigvis med noe politisk motiv en gang. Politikk på sitt verste kan være som et vulgært realityprogram hvor noen skal stemmes ut eller kanskje en lightversjon av fluenes herre. Et rom i samfunnet hvor «man kan holde på». For oss som har opplevd dette på kroppen så er det vanskelig å gå videre uten å ha mistet noen illusjoner på veien.

- Tror jeg liker hunder fordi hunder har alle de menneskelige egenskapene vi mennesker i vårt samfunn mangler. Og kontrasten til en gjennomsnittlig politisk miljø er som natt og dag

- Fullstendig uhørt

I en facebookpost torsdag letter Sørensen (bildet) nå på sløret om hvor anstrengt klimaet mellom flere av byens politikere er. Tidligere påstander om utfrysning og aktiv motarbeidelse av enkeltpersoner underbygges nå av at flere blokkerer hverandre fra å delta i offentlige diskusjoner på facebook - og dermed se hverandres innlegg og utspill.

Flere politikere bekrefter overfor DRM24 at de selv er avskåret fra å delta i ordskiftet på Facebook fordi man er blokkert av hverandre. Sørensen er selv en av dem, som har opplevd å bli blokkert - og er blokkert - av andre sentrale politikere i kommunestyret i Drammen.

- Man kan ha en åpen diskusjonstråd om et politisk tema på nettet hvor begge deltar, men hvor ingen ser den andres kommentarer eller navn. Jeg har eksempler fra Drammen hvor gruppeledere fra enkelte partier blokkerer andre sentrale politikere fra andre partier og etterpå fortsetter å kommentere den politikeren de har blokkert på egen side. Det er fullstendig uhørt, uttaler Sørensen.

KRANGLEFANTER: Slik ser et utdrag fra en diskusjon mellom blant annet Tony Burner, Ståle Sørensen og Herman Ekle Lund under en artikkel på DRM24.no forrige uke.

- Hemmer det politiske ordskiftet

Sørensen mener situasjonen er så alvorlig at den kan påvirke politiske avgjørelser.

- Er man blokkert blir den som blokkerer usynlig for en og omvendt. Det sier seg selv at det hemmer det politiske ordskiftet såpass at det kan påvirke avgjørelser. Noen vil også oppfatte det som ubehagelig å vite at det går en debatt åpent på nettet om en selv uten innsyn, sier Sørensen.

Sørensen får støtte fra Tony Burner (SV), som etter all sannsynlighet er kommunestyrets mest aktive på sosiale medier. Også han har opplevd det samme, og mener det som pågår er en «uting».

- Man skulle tro dette hørte til andre arenaer enn politiske kolleger. Om man ikke tåler en politisk kollegas nærvær på sosiale medier eller deres meninger, så har man et alvorlig problem. Jeg tenker man burde, som voksne mennesker, kunne møtes på tomannshånd og snakke om hva det måtte være. Hvis vi ikke kan snakke sammen, særlig om forhold vi er dønn uenige om, så forstår ikke jeg hva man har å gjøre som politiker, sier Burner (bildet).

- Et demokratisk problem

Flere mener praksisen er et demokratisk problem, blant dem varaordføreren.

- Dette er ingen big deal for meg persolig. Men det er en del prinsipielle spørsmål rundt dette som går på en åpen demokratisk debatt. Så lenge politikere bruker Facebook til å diskutere og profilere politikk så er dette veldig problematisk, sier Sørensen.

Og det gjør de aller, aller fleste aktive politikere både lokalt og nasjonalt. Ifølge en fersk artikkel fra Subjekt.no er heller ikke blokkering av meningsmotstandere i sosiale medier noe som bare foregår i drammenspolitikken. Også statsminister Jonas Gahr Støre får kraftig kritikk fra flere som hevder seg blokkert etter å ha fremmet kritikk i kommentarfeltene til statsministeren.

Rødgrønn «suppe»

Etter at den rødgrønne samarbeidskonstellasjonen som utgjorde flertallet og vant forrige kommunevalg slo sprekker, er det kun Ap og MDG som sitter igjen med et mindretall etter at SV, Venstre og Sp i tur og orden har takket for seg.

Etter hva DRM24 erfarer fra kilder i både posisjon og opposisjon, er det i all hovedsak internt mellom de opprinnelige partiene i samarbeidskonstellasjonen at klimaet har nådd et absolutt bunnpunkt mellom enkeltpersoner, blant dem flere av byens mest sentrale politikere - i form av blokkering av hverandre på facebook.

På Høyresiden er også tilbakemeldingen at pågående personkonflikter og blokkering er noe som hører de rødgrønne til, noe blant annet Frps' gruppeleder Ulf Erik Knudsen har satt ord på i et leserinnlegg.

Gir MDG skylda: - Ligger i lufta

Knudsen mener kranglingen setter både kommunen og det politiske systemet i forlegenhet:

- De rødgrønne med Ap og MDG i spissen har i det senere gjort drammenspolitikken til en såpeopera. Jeg har en oppfordring. Skjerp dere, sier Knudsen.

Høyres tidligere ordførerkandidat Fredrik Haaning er blant de mest aktive på Facebook, og uttaler til DRM24 at han ikke kjenner seg igjen i blokkering og sjikane.

- Jeg tror nok dette gjelder Sørensens egne opplevelser i MDG og i det, som tidligere, utgjorde en flertalls-koalisjon mellom AP, SP, MDG, SV og Venstre. Dette er ikke noe som skjer, eller angår oss i Høyre, sier Haaning (bildet).

SKJER IKKE I HØYRE: Fredrik Haaning er en aktiv og hardtslående debattant også på nett, men tar avstand fra sjikane og blokkering av meningsmotstandere.


SV's Tony Burner, legger imidlertid mye av skylda på MDG alene.

- MDG har jo implodert i nåværende kommunestyreperiode. Og de konfliktene som har vært ligger tydeligvis veldig tydelig i lufta. Det er ikke greit og slik bør det ikke være. Det er sikkert ingen som har rett eller tar feil, men det må da gå an å snakke sammen når man er valgt inn i det samme kommunestyret.

- Det siste vi trenger på toppen av by-land og sammenslåingsfølelser er personlige opprivende konflikter som blusser opp i ny og ne, sier Burner.

- Ingen kommentar

Gruppeleder i MDG, Cathrin Janøy, nekter å kommentere saken overhodet overfor DRM24.

- Ingen kommentar, er beskjeden etter flere forsøk fra DRM24.

ORDKNAPP: MDG's Cathrin Janøy har vært i en langvarig konflikt med Ståle Sørensen, og vil ikke uttale seg om saken.


Herman Ekle Lund, nå gruppeleder i Venstre og tidligere MDG-politiker, er mer snakkesalig, men greier ikke «hisse seg opp over problemstillingen» da han ikke «aner» hva som foregår på spørsmål om dette er noe han kjenner seg igjen i.

- Jeg sliter med å henge med på alt som skjer på facebook / sosiale medier om dagen. Sosiale medier har mistet nær all verdi for min del og jeg synes det viktigste er at man er tilgjengelig for og svarer på kritiske spørsmål fra pressen, samt er aktiv i ordskiftet i redaktørstyrte medier, sier Lund.

Venstres gruppeleder mener imidlertid at man ikke har noe annet valg enn å delta på facebook dersom man ønsker å få oppmerksomhet rundt sakene man er opptatt av.

- Politisk «dialog» på facebook er jeg bare med i fordi jeg må dersom jeg skal holde meg selv og interessene jeg forvalter relevante. Jeg mener facebook bidrar til en netto mye dårligere offentlighet, sier Lund.

Han har imidlertid et viktig prinsipielt standpunkt:

- Alle som søker makt og innflytelse bør være tilgjengelige for spørsmål og kritikk i alle typer plattformer. Dersom de er tilgjengelige fra f.eks en offentlig profil eller facebookside og deltar i/er tilgjengelig i ordskiftet via denne, så ser jeg samtidig ikke noe problem med at de er restriktive på hvem de slipper inn i sin private sfære eller venneliste på privat profil.

LIKER SEG BEST I AVISSPALTENE: Herman Ekle Lund er kanskje den politikeren i Drammen som figurerer hyppigst i debattspaltene i lokale medier.

- Et nett-troll

Fredrik Haaning og Ståle Sørensen, som begge er kjent for å være blant de mest kompromissløse debattantene i drammenspolitikken, er enige om at kun ett argument rettferdiggjør blokkering av politiske meningsmotstandere.

- Om man opplever utilbørlige kommentarer og personangrep. Ikke på bakgrunn av politisk argumentasjon, sier Haaning.

De to eneste politikerne som er åpne om å ha blokkert og være blokkert, er tilfellet Ulf Erik Knudsen (Frp) og Tony Burner (SV).

Ifølge Knudsen (bildet) er årsaken at Burner «drev som nettroll og kommenterte på alle mine innlegg og ikke ville moderere seg».

KALLER POLITIKER-KOLLEGA FOR «NETTROLL»: Ulf Erik Knudsen om blokkerte Tony Burner (SV).


- Men det har ingen ting med denne saken å gjøre, da jeg ikke skriver om Burner på mine sider. Vi har heller ikke vært i samme parti eller samme flertallsgruppe i politikken. Så mitt syn i denne saken relaterer seg til de stadige oppslag om krangling og mobbing blant de rødgrønne. Ikke alt handler om Tony Burner, selv om han ofter tror det, uttaler Knudsen.

Burner på sin side mener at årsaken er han «rett og slett er glad i å diskutere».

- Noe jeg trodde var en sentral ingrediens i det å være politiker, kommenterer Burner.

Knudsens blokkering skjedde tidlig i inneværende kommunestyreperiode, og Burner er fortsatt blokkert fra Knudsens facebook-aktiviteter.

AKTIV PÅ TELEFONEN: Tony Burner er i aller høyeste grad tilstede i ulike diskusjonsfelt i sosiale medier, og ikke bare som her i kommunestyret, som er det eneste stedet han får debattere offentlig med Ulf Erik Knudsen, sett bortifra avisspaltene.

Ordføreren: - Noe alle taper på

Ståle Sørensen lufter spørsmålet om utfordringene med blokkering er en sak for partiapparatet eller andre instanser å ta stilling til. Det har DRM24 forsøkt å utfordre ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) på.

Ordføreren har ansvaret for at politiske ytringer følger parlamentarisk skikk og bruk i kommunestyresalen, og har muligheten til å klubbe ned verbale krumspring eller andre uregelmessigheter. Hun har blant annet tidligere oppfordret kommunestyrets medlemmer til å utvise anstendighet i klesveien.

Berg ønsker imidlertid ikke, etter gjentatte oppfordringer, å besvare spørsmål fra DRM24 om hun mener det politiske ordskiftet som råder på Facebook er akseptabelt eller problematisk, om hun kjenner seg igjen i situasjonen som beskrevet og hvorvidt hun ønsker å foreta seg noe i sakens anledning. Hun skriver imidlertid følgende i en epost:

- Det er viktig at alle politikere bidrar til en god offentlig debatt hvor det både er respekt for hverandre og takhøyde til å diskutere ulike politiske løsninger. Et for tøft debattklima kan i verste fall bidra til at det blir vanskelig å rekruttere til folkevalgte verv og oppgaver. Det vil alle tape på.

FRYKTER FOR REKRUTTERINGEN: Ordfører Monica Myrvold-Berg vil ikke kommentere den aktuelle saken, men påpeker at dårlig klima i politikken kan medføre politikerflukt.
Powered by Labrador CMS