ORDFØRERDUELLEN: Monica Myrvold-Berg (Ap) og Kjell Arne Hermansen (H).
ORDFØRERDUELLEN: Monica Myrvold-Berg (Ap) og Kjell Arne Hermansen (H).

Valgekspert spår maktskifte i Drammen

Analyse viser at Høyres ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen har flest veier til flertall i neste års kommunevalg. Jokeren kan bli Venstres toppkandidat Herman Ekle Lund, som risikerer å havne i en avgjørende vippeposisjon.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det kan gå mot maktskifte i rekke store byer neste år, hvor Drammen er i selskap med både Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandnes, Ålesund, Nordre Follo, Tønsberg, Bodø, Lørenskog, Ullensaker og Haugesund - som alle ligger an til å havne på borgerlige hender da det røde flertallet utifra dagens situasjon er tapt.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen har gjennomført to store analyser av de største norske kommunene hittil i høst, og begge viser en tendens til at den blå vinden som feier over landet også gir utslag i Drammen. Men bildet er komplisert og langt fra svart-hvitt for Drammens del.

Blant annet er det fortsatt usikkert hvorvidt Nei Til Bomring (7,7% ved forrige valg) vil stille ny liste til neste års kommunevalg. Det avhenger ifølge leder Anders Lunde mye av hvorvidt de andre partene legger bomring-ballen død en gang for alle. Etter at han flagget overgang til Industri- og Næringspartiet etter inneværende periode, opplyser Lunde til DRM24 at han har meldt seg ut igjen - og er klar for en ny periode for NTB i Drammen «hvis det blir behov».

FØLGER DET POLITISKE LANDSKAPET: Valganalytiker Svein Tore Marthinsen.
FØLGER DET POLITISKE LANDSKAPET: Valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Venstre kan havne på vippen

I sin siste analyse viser Marthinsen til en Sentio-måing fra slutten av september hvor Høyre og Frp får 45% oppslutning.

- Det er meget interessant og de blå trenger Venstre eller KrF+Sp for å skaffe seg flertall, uttaler Marthinsen.

Som kjent var både Venstre og Senterpartiet, i tillegg til SV, Ap og MDG en del av det opprinnelige posisjonssamarbeidet som sikret flertall i Drammen etter forrige kommunevalg. Av disse er det kun Ap og MDG igjen etter at de øvrige har brutt ut av samarbeidet i tur og orden og formelt sett er i opposisjon i dag.

Som tidligere omtalt av DRM24 ønsker Venstres toppkandidat Herman Ekle Lund å etablere et nytt sentrumsbasert samarbeid i Drammen. Og ifølge Marthinsen kan han få avgjørende betydning.

- Han kan bli en ettertraktet mann i en mulig vippeposisjon valgkvelden. Lund har uttalt at han ønsker å isolere Rødt og Fremskrittspartiet. Men så lenge Ap+H ikke inngår noe kompaniskap, så er det vanskelig å se hvordan sentrum-H eller sentrum-Ap kan få flertall uten Frp eller Rødt, uttaler Marthinsen.

PÅ VIPPEN? Herman Ekle Lund, ordførerkandidat for Venstre.
PÅ VIPPEN? Herman Ekle Lund, ordførerkandidat for Venstre.

- Hermansen svak favoritt

Ut i fra dagens situasjon i Drammen, holder Marthinsen Høyres ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen som «svak favoritt».

- Det ser ut for meg som han har flere veier til flertall enn Arbeiderpartiet og Monica Myrvold Berg. Her er det imidlertid duket for masse spenning i diverse leire inn mot og etter valget, poengterer Marthinsen.

Også i forrige analyse fra begynnelsen av september holdt valganalytikeren en knapp på blå borgerlig maktovertagelse i Drammen, men da basert på må mer beskjeden blå fremgang. Siden har trenden forsterket seg.

- Nasjonal trendens indikerer at begge de blå er på langt sterkere frammarsj nå, men neppe nok til rent flertall, uttaler Marthinsen.

Powered by Labrador CMS