Reagerer på kommunens kapping: - Raserte hagen
En huseier med økologisk hage betegner det som en «ekstrem opplevelse» når kommunens entreprenør Aktiv Veidrift gjennomførte kantslått og fjerning av vegetasjon langs tomta denne uka.
DRAMMEN: På denne tiden av året foretar kommune og fylkeskommune kantslått og fjerning av vegetasjon langs veiene, og det er ikke alltid like vellykket sett fra innbyggernes side. På lik linje med brøyting blir det ofte reaksjoner på lite hensynsfull utføring mot private eiendommer.
En av dem som nå reagerer er hageeier Anu Kübar fra 2. Strøm Terrasse på Danvik. Hun betegner opplevelsen som «ekstrem» da mannskaper fra Aktiv Veidrift satte i gang langs eiendommen med maskiner denne uka. Og det er liten tvil om at forskjellen før og etter er en ekstrem forvandling utifra bildene huseieren selv har tatt.
Kübar mener hun fikk rasert hagen fordi mannskapene overhodet ikke tok hensyn til beplantning og beskaffenhet på eiendommen.
Prydbusker og roser gikk med
- De gikk særlig hardt til verks. Jeg pekte på hagen
min og ba han om å skjerme noen planter, ikke alt tåler å blir klippet sånn på
denne tiden av året. Kom ut og så at de
har klippet ned en rose innenfor gjerdet og et rognebærtre son vokste innenfor
gjerdet. Vi mistet planter som har vært der i årevis, sier Kübar.
Hun forteller at hun har laget en hage
rundt huset som drives av økologisk tankegang.
- I vår hage er det mat til
bier, humler og andre insekter fra snøen går til snøen kommer. Jeg har holdt
tomtegrensen vår med planter som vokser litt utover hagegjerdet og gir mykt
inntrykk til overgangen til hagen, sier Kübar.
Hun forstår ikke hvorfor de som utfører slike jobber ikke kan ta mer hensyn, og reagerer spesielt på at de har kappet ned også innenfor tomtegrensa.
- Hvorfor kan man ikke
bruke skjønn og behandle hager deretter? Hva med
plantekunnskap hos de som utfører sånne jobber? De klippet ned en rose som har
vært der i minst 15 år og aldri vært i veien før, sier Kübar.
- Ikke til å unngå at det kan se rufsete ut
DRM24 har vært i kontakt med kommunens vei- og parkavdeling, samt Aktiv Veidrift, for en kommentar til hvordan praksisen foregår.
Virksomhetsleder Frode Vestgården uttaler på generalt grunnlag at det skal utvises hensyn og skjønn, men han poengterer at det i år blir tatt igjen en del ekstra på områder som har vært forsømt de siste årene på grunn av innsparing. Men i forhold til fjerning vegetasjon er det grensene på eiendommen som gjelder.
Avdelingsleder Truls Rieger har fått forelagt bilder og informasjon i saken, og konstaterer at entreprenøren har «ryddet slik vi har bestilt».
- Det vil si fra grensen. Vi klipper veiens vedlikeholdsareal som vanligvis er ca. 1,5 m ut ifra asfaltkant. Her har vi kun klippet det som hang over asfalten. Der store trekroner henger over veien uten å være til hinder er det helt greit. Det mange ikke tenker på er at greiner kan være til farlig hinder ved snølast og at privat vegetasjon i kryss ofte er farlige sikthinder, sier Rieger.
Når det gjelder beskjæring av hekker skal kommunens gi forhåndsvarsling for at huseiere også skal få mulighet til å beskjære selv. Dette har ikke Kübar fått i sitt tilfelle. Det kommunen kaller ordinær drift og kantslått blir ikke forhåndsvarslet.
- Generelt vil jeg si at for å unngå overraskelser og skader på prydhager, så bør prydhager legges på egen grunn. Vi har mange hundre kilometer med kantslått og må drifte maskinelt . Grunnen til at vi drifter er trafikksikkerhet og at det kan se rufsete ut rett etter at vi har klippet er ikke til å unngå.
Vegetasjon som klippes ned, legges ifølge kommunen igjen i veikanten uten opprydning - med mindre det benyttes motorsag.
- Var gjengrodd
Ifølge kommunen har det vært en ekstrabestilling i forhold til å fjerne vegetasjon på den aktuelle gangveien, blant annet etter klager fra skolen på trafikksikkerhet på skoleveien, og at det skal legges ny asfalt.
- Her er gangvegen veldig smal, med
gjerder helt inn til asfalten på begge sider av veien. Som bildene viser var
fremkommeligheten sterkt redusert på grunn av busker som hang inn i gangveien
fra nabotomten, uttaler Rieger.
Daglig leder Jan Lervik i Aktiv Veidrift uttaler til DRM24 at han ikke kjenner seg igjen i påstander om hensynsløs adferd fra sine mannskaper.
- Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi har fantastisk flinke folk og får masse gode tilbakemeldinger. Men med tanke på alt vi utfører på oppdrag fra kommunen er det ikke til å unngå at noen kan være misfornøyde, sier Lervik.
Han poengterer at de utfører de oppdragene de får fra kommunen.
- Men jeg vil henvise til at folk selv gjør tiltak før de får det frisert. Det er vanskelig for oss å gå med hekkesaks over 270 mil med vei, sier Lervik.