Tesla Model 3 ble den suverent mest solgte nye bilmodellen året som gikk.
Tesla Model 3 ble den suverent mest solgte nye bilmodellen året som gikk.

Rekordsterkt elbil-år

Elbilandelen endte på 64,5 prosent i 2021. – Over hele landet velges bensin- og dieselbiler bort til fordel for elbiler. Slik bidrar elbiler til Norges klimamål, mener Elbilforeningen.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: – Januar er min favorittmåned. Det er alltid gøy å juble over nye rekorder. Spesielt når hele Norge er med, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening i en pressemelding.

2021 ble året elbilslaget for alvor tok av i nybilsalget, med flere måneder med godt over 70 prosent markedsandel. Desember endte på 67 prosent, men rekorden kom i september med hele 77,5 prosent elbilandel i nybilsalget.

– Over hele landet velges bensin- og dieselbiler bort til fordel for elbiler. Slik bidrar elbiler til Norges klimamål, mener Bu.

Elbiler må bli populære i næringsmarkedet

Deles elbilandelen opp i privatkjøp og leasing- og næringsmarkedet, fortsetter leasing- og næringsmarkedet å henge etter. Blant de som kjøpte bilen selv, valgte hele 83,1 prosent elbiler. Mens blant bedrifter, foretak og de som leaser biler var elbilandelen kun på 42,6 prosent.

– 2022 må bli året da vi sikrer at elbil også dominerer leasingmarkedet, sier Bu.

Elbilforeningen ser fram til at regjeringen nå har fått i oppdrag fra Stortinget om å utrede hvordan leasing- og firmabilmarkedet også skal styre mot 100 prosent elbilandel.

– Støre kan bli historisk som den første statsministeren i et land der alle nye biler i 2025 er elbiler, men da er det viktig at den sterke elbilpolitikken fortsetter. Nå er vi like før målgang!

Norsk elbilforening har tro på at elbilpolitikken og et stort utvalg av elbilmodeller som dekker de fleste behov, gjør susen også i 2022.

– Vi har stor tro på at elbilandelen vil passere 80 prosent i 2022, mener Bu. Det som gjelder nå er en skikkelig satsing på ladeinfrastruktur.

Flest valgte Tesla

Tesla overtar tronen som mest solgte bilmerke etter Volkswagens 11 år i ensom majestet på toppen.Tesla Model 3 stikker også av med en suveren seier som mest solgte bilmodell i 2021. Andreplassen gikk til Toyota RAV 4, med Volkswagen ID.4 på en knepen tredjeplass foran Tesla Model Y på fjerdeplass.

– For første gang er et helelektrisk bilmerke øverst på listen over mest solgte nye biler i Norge. Men noen av de tradisjonelle bilmerkene puster Tesla i nakken når det gjelder helelektrisk salg, sier Bu.

Audi hadde i fjor en elbilandel på 93 prosent, mens Hyundai hadde 89 prosent elbiler i nybilsalget. Toyota var i 2021 tredje mest solgte bilmerke i Norge, men elbilandelen var bare på 1,5 prosent.

– Men Toyota har varslet en storsatsing på elbiler framover med spennende lanseringer i 2022, så det blir spennende å se hvor fort de kommer etter, sier Bu

Verdens største elbilkonferanse i Norge

2022 blir også året hvor Norge er vertskap for verdens største konferanse for elektrisk mobilitet, Electrical Vehicle Symposium – EVS35. Norsk elbilforening, The European Association for Electromobility (AVERE) og Nova Spectrum arrangerer konferansen.

– Norge har blitt et av verdens mest handlekraftige land når det gjelder elektrifisering og elektrisk mobilitet, så verden ser til oss når de skal finne løsninger for å redusere klimagassutslipp og grønn byutvikling, sier Bu.

Mest solgte bilmodell i 2021

  1. Tesla Model 3: 12058
  2. Toyota RAV4: 8928
  3. Volkswagen ID.4: 8645
  4. Tesla Model Y: 8267
  5. Volvo XC40: 6415
  6. Ford Mustang Mach-E: 6160
  7. Audi e-tron: 5745
  8. Skoda Enyaq: 5711
  9. Nissan Leaf: 5313
  10. Polestar 2: 4103
Powered by Labrador CMS