
FHI: Disse yrkesgruppene er mest utsatt for coronasmitte
Barnehageansatte og grunnskolelærere seiler opp på lista - men serveringsbransjen har fortsatt høyest forekomst av smitte.
NORGE: Lærere på videregående skole ligger imidlertid overraskende langt ned på lista, viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet.
Forskere ved Folkehelseinstituttet har nemlig undersøkt om yrkesgrupper som har tett kontakt med andre mennesker, har forhøyet risiko for å bli smittet COVID-19 sammenlignet med andre i yrkesaktiv alder. Undersøkelsen tar utgangspunkt i smitte fra perioden januar til mars.
Serverings- og kollektivbransjen fortsatt mest utsatt
Akkurat som før jul, er det også nå ansatte i serverings- og kollektivbransjen som har høyest andel av covid-19-smittede i Norge.
Det betyr at det er flere registrerte tilfeller av koronasmitte blant kafé- og gatekjøkkenmedarbeidere, bartendere, servitører og taxi- buss- og trikkesjåfører enn det er blant andre i yrkesaktiv alder.
– Tallene som nå også inkluderer smittede i perioden fra januar til 12. mars 2021, indikerer fortsatt høyere smitteforekomst for barnehagelærere, grunnskolelærere og assistenter i barnehage og skolefritidsordning (SFO). Dette gjelder særlig for ansatte i Oslo, forklarer forsker Kjetil Telle ved FHI.
Ikke undersøkt hvor smitten skjer
Studien sier ingenting om hvor de ansatte er smittet. Forskerne kan derfor ikke vite om den høyere smitten i noen yrkesgrupper skyldes kontakt med kunder, barnehagebarn, elever eller med kolleger, eller forhold som ikke har noe med yrkesutøvelsen å gjøre.
Når det er mye smitte i samfunnet og store deler er stengt ned, har de som må møte på jobb fysisk sannsynligvis flere kontaktpunkter, mens smitterisikoen for resten av samfunnet faller, ifølge FHI.
Forskerne har i denne analysen ikke sett på forskjeller knyttet til de nye virusvariantene.
