Ikke la deg lure dersom du får 5G på mobilen din i Drammen

En rekke personer i Drammen har de siste ukene opplevd at 5G-ikonet har dukket opp på mobilen istedenfor 4G. Du må imidlertid vente på superfart - i realiteten er det fortsatt 4G.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Telenor er i full sving med 5G-utbyggingen i Norge, og flere store byer har allerede begynt utrullingen av neste generasjons mobilnett.

Tidligere har det vært omtalt blant annet av DRM24 at utbyggingen starter i Drammen til høsten - men de siste ukene har 5G-ikonet begynt å dukke opp på mobilskjermene til en del personer i Drammen med Telenor-abonnement og 5G-klare telefoner.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forklarer til DRM24 at man imidlertid tar feil hvis man tror at man kan surfe med superfart i Drammen nå.

Tester utstyr

Årsaken til at flere har opplevd 5G-forbindelse på mobiltelefonene sine, er at Telenor allerede har skiftet ut alt radioutstyr på basestasjonen på Tolerud på Konnerud.

- Vi er i gang med forberedelsene, og når dette arbeidet pågår testes flere funksjonaliteter som tidvis kan gi 5G-symbol på mobilen din. Dette er fordi vi bytter alt av antenner og tester 5G på lave frekvenser, sier Amundsen til DRM24.

- Hvor høy hastighet kan man regne med å oppleve i Drammen dersom man kobles til 5G-signalene?

- Det er ikke teknisk sett 5G, så man vil ikke oppleve noen høyere hastigheter enn med 4G. Det skjer først når vi setter opp de høyfrekvente signalene, og da kan man forvente fra 100 megabit i sekundet og opp til over en gigabit i sekundet, sier Amundsen.

Ruller ut fortløpende gjennom høsten

Dette vil det ta noe tid før skjer. Men ifølge Amundsen er det ikke slik at man venter til absolutt alle basestasjonene har blitt oppgradert til 5G, før man «trykker på knappen».

- Hvis alt går på skinner starter vi utrullingen allerede i august/september. Men ferdige blir vi neppe før jul, selv om vi har et mål om å bli ferdige i Drammen til nyttår. Så langt er vi i rute i Drammen, sier Amundsen.

Men, alle Telenor-kunder i Drammen bør altså ikke kunne forvente å 5G-surfe før neste år.

Powered by Labrador CMS