DRAMMEN I FJOR: SIAN-leder Lars Thorsen omringet av politi med skjold. Til tross for at koranen aldri ble brent måtte politiet avbryte arrangementet av hensyn til sikkerheten.

- Ikke tema å brenne koraner i Drammen

SIAN-lederen oppfordrer «de som ikke liker høre om islamkritikk» til å finne noe annet å gjøre 14. mai. Og han har foreløpig ingen planer om å brenne koranen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: SIAN-leder Lars Thorsen uttaler til DRM24 at det ikke er planlagt å brenne koranen i Drammen under arrangmentet 14. mai.

- Vi har hele tiden gjort det klart at vi brenner koranen som en respons på lovbrudd fra politiet i form av begrensninger av ytringsfriheten og andre brudd på grunnloven. Vi er under såpass tunge angrep fra Oslo politikammer som driver en politisk prosess for å sette oss ut av spill, at det får jammen holde å brenne koranen i Oslo. Og der kommer jeg til å brenne mange flere, sier Thorsen.

- Og hvordan er forholdet til politiet i Drammen?

- Jeg vil beskrive den kontakten vi har hatt som en ryddig og profesjonell prosess, sier Thorsen.

- Så det er tatt en beslutning om at koranen ikke brennes i Drammen?

- Det er ikke tema foreløpig. Da den ble brent i Sandefjord visste politiet på forhånd at det var som følge av et angrep på ytringsfriheten vår, sier Thorsen.

- Opptøyene en naturlig og forutsigbar utvikling

Tidligere i april ble Thorsen og et par andre SIAN-medlemmer fysisk angrepet med stein og vold av en rasende mobb fra moskeen ved Stovner politistasjon etter at de brant koranen på en ikke forhåndsvarslet aksjon under fredagsbønnen. Tidligere i april måtte arrangementet i Sandefjord avbrytes av hensyn til sikkerheten, og politibiler ble ramponert.

- Er det en smitteffekt fra Sverige vi nå ser i Norge?

- Når muslimene i Norge ser at muslimene i Sverige har vertssamfunnet i sin hule hånd er det selvfølgelig veldig oppmuntrende for de som har lyst til å begå den type adferd i Norge. Men det er også en helt naturlig utvikling basert på andelen muslimer i bestemt område. Det er helt forutsigbart, sier Thorsen.

UNNSLAPP SÅVIDT: Lars Thorsen og flere andre SIAN-medlemmer fikk ramponert bilen da de måtte flykte fra en mobb i Oslo tidligere denne måneden, og fikk blant annet knust en bilrute.

- Politiet tillates ikke bruk av maktmonopolet

Thorsen er usikker på om politiet kan håndtere oppgaven i Drammen uten at det eskalerer slik vi så i fjor.

- De har utvilsomt både kompetansen og verktøyene, spørsmålet er om de får lov til å bruke maktmidlene. Problemet er at de som sitter høyere oppe i systemet ikke tillater bruk av maktmonopolet, sier Thorsen.

- Hva tenker du ville vært aktuelle maktmidler?

- Batonger ville jo for eksempel vært veldig fint når noen kaster stein på deg. Dette var noe norsk politi skjønte på 80-tallet. Når noen er voldelige må man møte dem med motvold et hakk over det bermen bruker, sier Thorsen.

- Har du noen oppfordring til de som tenker å komme til arrangementet i Drammen?

- De som ikke liker å høre islamkritikk kan gå og finne på noe annet. Ellers er det ikke ukjent for oss at kommunene fortvilt forsøker å lage distraksjonsarrangementet for å lokke adidasriddere vekk fra de vi holder på med. Men det dokumenterer bare at det er elementer i samfunnet som ikke passer inn og er i stand til å observere demokratisk adferd, sier Thorsen.

DRAMMEN I FJOR: Politi med skjold måtte beskytte SIAN-medlemmene mot en vedvarende skur av egg, stein og andre gjenstander som haglet på Strømsø Torg.
Powered by Labrador CMS