EKSTREME POLITIRESSURSER: Sikkerhetsopplegget rundt SIAN-leder Lars Thornsen under lørdagens demonstrasjon i Drammen var en amerikansk president verdig, og bestod av en jernring vi aldri før har sett maken til.

Ønsker mindre politibeskyttelse: - Innskrenker formidlingsfriheten

I motsetning til i fjor fikk SIAN gjennomføre sitt antislamske budskap uten voldelige motdemonstrasjoner, tåregass, opptøyer og arrestasjoner. Nå mener organisasjonen politiet går for langt, og at det skjer på bekostning av ytringsfriheten.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Innenfor politiets visitasjonsposter var det kun noen titalls publikummere som slapp igjennom i løpet av den to timer lange demonstrasjonen på Strømsø Torg lørdag ettermiddag.

Og selv her var det 100 meter og tre perimetre med barrikader mellom SIAN og publikum.

Faktisk var det flere politifolk i full kamputrustning inne på torget enn tilhørere, i tillegg til helikopter i lufta, skarpskyttere på takene, panserkjøretøy og hundepatruljer i stand-by.

Utenfor var en tilreisende fraksjon yrkesdemonstranter fra ytterliggående Antifa i Oslo de som i hovedsak gjorde seg bemerket, omlag 200 meter unna og knapt synlige for SIAN. SIAN-leder Lars Thorsen er kritisk.

- Hvordan synes du selv demontrasjonen gikk i Drammen i år?

- Gikk og gikk. Når man må plassere publikum 200 meter unna har Drammen tapt. Det er ille at byens innbyggere ikke er i stand til å delta på politiske møter, sier Thorsen.

LABERT OPPMØTE: Helt ytterst til høyre i bildet ved Globusgården ble motdemonstrantene stående under SIAN-markeringen.
GJERDET INN: Publikum kan skimtes i bakgrunnen ved Globusgården.

- Politiet gjør det lett for seg selv

Han mener summen av alle politiets forsterkede sikkerhetstiltak rundt arrangementet har gått for langt, og er i strid med grunnloven.

- Det er ingen tvil om at det går for langt i forhold til å innskrenke formidlingsfriheten. Politiet har en tilretteleggingsplikt, men politiloven rangerer under grunnloven. Det er ikke noe vanskelig å forstå at det er lettvint og bekvemt for politiet, men ytringsfriheten lider, sier Thorsen.

- Med tanke på hva som skjedde i Drammen i fjor er det kanskje forståelig at politiet forsterker sikkerheten?

- Både politiet og SIAN vet jo voldspotensialet til de ubudne gjestene. Vi er selvfølgelig glade for at vi er sikre, men det er betenkelig med en 200 meters sikkerhetssone, sier Thorsen.

LANG AVSTAND: 200 meter unna, bak den femte og ytterste barrikaden, var de fleste fremmøtte.

- Er du overrasket over det lave oppmøtet?

- Jeg driver ikke med spekulasjoner, og forholder meg til det jeg møter. Men det er klart at det blir uinteressant for adidasridderne å komme når de vet at de ikke for utøvd vold på grunn av de voldsomme tiltakene. Det er heller ikke noe nytt med kommunenes paniske tiltak for å hindre folk i komme, sier Thorsen.

- Hva tenker du om resten av virksomheten deres i sommer?

- Vi skal til Kongsberg fredag, og der forventer jeg rolige og ordnede former. Det vil overraske meg stort om noen synes det er et fornuftig sted å lage mye antidemokratisk adferd, sier Thorsen.

SIAN på vei vekk fra Drammen med beredskapstroppen hakk i hæl etter demonstrasjonen lørdag.

-

Powered by Labrador CMS