Se bilder fra arkitektene!

BLIKKFANG: Slik ser ideutviklerne hos Powerhouse Skajaa for seg hvordan sykehusblokka kan totalrenoveres og bli i et hovedelement på Bragernes.

Sliten sykehusblokk kan bli praktbygg

Del den opp, reduser høyden, lag park på toppen og skap et signalbygg. Fire arkitektteam har levert innspill til etterbruk av sykehuset - og ingen vil rive byggeklossen fra 1980.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Mens gamle fabrikkbygninger rives på Brakerøya jobbes det iherdig og seriøst med etterbruk av dagen sykehus. I samarbeid med sykehuseier Vestre Viken har Drammen kommune som stor grunneier i området, sett muligheten for en byfornyelse på høyoktan med 100 mål av byens indrefilet i spill.

Fire arkitekt- og byutviklingsmiljøer har siden januar i år trålet byområdet og tenkt byrenovering med blanke ark og forskjellige innfallsvinkler.

Nå kan du se resultatet i en utstilling i rådhuset - og la deg forarge, begeistre og/eller inspirere. Drammen kommune står fritt til å forkaste eller plukke elementer i det idearbeidet som er levert. 

Høyblokka = muligheter 

Mens mange drammensere har vendt tommelen ned for den massive og dominerende sentralblokka, har alle de fire arkitektmiljøene sett på høyblokka som en spennende utviklingsmulighet.

Forslagene til etterbruk er mange. Noen vil redusere høyden, bygge et grøntanlegg på toppen og dele den opp for å skape luft. Et av forslagene gir den firkantede høyblokka selskap av runde høyhus for å bryte det visuelle bildet. Gjennomgående for forslagene er etterbruk med et stort innslag av leiligheter med folk, liv og røre.

Og det er tenkt fantasifulle tanker om samspill med resten av det som blir en ny bydel med boliger, skoler, barnehager og en grønn forbindelse med Drammen Park og Drammenselva ved Ypsilon.

Etter utstillingsåpningen orienterte han formannskapet i Drammen om ideprosjektet.

Fremdrift på høygir

Prosessen som nå er startet skal lede fram til en overordnet plan for hvordan byens politikere vil at den nye bydelen kan/skal bli. Når disse rammebetingelsene er gitt, kan sykehuseieren forhandle med eventuelle kjøpere/eiendomsutviklere.

Pengene fra sykehuset skal legges i nytt sykehus på Brakerøya, og i disse budsjettene verdsettes dagens sykehus og tomt til 600 millioner kroner.
Sykehuset planlegger flytting og frigjøring av eiendommen i løpet av første halvår 2025. Drammen kommune som grunneier, reguleringsmyndighet og byutvikler, ser muligheten til starte før sykehuset er fraflyttet, kanskje allerede i 2023/2024.

Prosessene rundt totalrenoveringen av sykehusområdet vil trolig bli prioritert i den grad det er mulig i alt som skjer rundt kommunesammeslåing, veipakker, ny bybru og andre byutviklingsprosjekter.

LES OGSÅ: Sykehustomta blir arkitektkonkurranse

- Dette er utrolig mange gode ideer og innspill til byutvikling. Det legges opp til en boligbasert fremtid for området som er realistisk og utrolig spennende for Drammen, sier Einar Lunøe, arkitekt og leder for vurderingskomiteen.
BEGEISTRET: - Utrolig mange flotte og realistiske innspill til byutvikling, sier evalueringskomiteens leder Einar Lunøe.
TIL SALGS: 100 mål av byens arealmessige indrefilet skal totalt omskapes når sykehuset flytter til Brakerøya.
Powered by Labrador CMS