
Steinberg-beboere føler seg ført bak lyset
Det ble som ventet fullt hus og krass ordveksling da Bane Nors utskremte møtte en rasende forsamling på Steinberg.
NEDRE EIKER: Steinberg-beboerne synes å ha en innebygd skepsis til det som nå heter Bane Nor. Erfaringer fra gamle Jernbaneverket og nedleggelsen av stasjonen, har trolig mye av skylden. Mandag var det nytt folkemøte der skepsisen igjen blomstret, skriver Eikernytt.no.
Bane Nor og prosjektleder Randi Mona, samt Bent Ramsfjell i Norconsult, stilte for tredje gang på én uke på folkemøter for å fortelle om hvilke planer som foreligger for en dobbeltsporet jernbane mellom Gulskogen og Hokksund.
Det startet med et møte i Hokksund for én uke siden og her ble de to stilt til veggs av blant annet aksjonsgruppa for bevaring av Steinberg stasjon. Møtet i Drammen sist onsdag gikk roligere for seg, men mandag kveld var det som å komme til løvens hule da de stilte opp på klubbhuset på Steinberg.
LES OGSÅ: Dette blir Steinbergs krigssone
Tvil om hastighet
Det er helt klart at verken aksjonsgruppa, velforeningen og flere andre har noen særlig tiltro til Bane Nor og deres utredning. Begrep som tendensiøst og sminket til fordel for Bane Nors anbefalte trasé er brukt. Og dette kom nok en gang klart fram på mandagens møte.
Det var fullsatt sal på klubbhuset til Steinberg IL mandag kveld da Bane Nor for tredje gang avholdt informasjonsmøte om dobbeltspor mellom Gulskogen og Hokksund.
Det er flere elementer som går igjen i denne kritikken. Før det første er det hastigheten som Bane Nor legger til grunn for å velge trasé. Målet er nemlig å kunne kjøre i 160 km/t mellom Steinberg og Hokksund. Men beregninger aksjonsgruppa og Olav Gåserød har gjort, viser at dette er umulig da det er for kort avstand mellom de to stasjonene.
LES OGSÅ: Ampert om dobbeltspor på folkemøte i Hokksund
Tvil om antall hus
Et annet viktig moment er antall hus som må innløses (rives) dersom Steinberg stasjon skal bestå. For Bane Nor har det vært et mål å skåne flest mulig hus på bekostning av matjord, og har derfor anbefalt en trasé som går syd for Steinberg.
Men Olav Gåserød og mange andre kjemper en innbitt kamp for å beholde stasjonen sin.
De som vil bli berørt gjennom å få huset sitt innløst, er imidlertid fraværende i den offentlige diskusjonen. Om det er et resultat av å være redd for ikke å være «politisk korrekte», skal være usagt. Bent Ramsfjell i Norconsult forsøkte å forklare hvor mange hus som ville bli berørt av et dobbeltspor gjennom Steinberg, men ble ikke trodd.
LES OGSÅ: Ny kamp om Steinberg stasjon
Velforeningsleder: - Skandale
Både Randi Mona og Bent Ramsfjell gjennomgikk prosjektet og hvorfor de hadde landet på sin anbefaling. I tillegg hadde de hentet inn eksperter på støy og grunnforhold. For nettopp støy har vært et tema som har engasjert. I dag finnes det ingen støyskjerming, og aksjonsgruppa mener det vil bli bedre å bo på Steinberg med støyskjerming - selv med to tog i timen, enn hva tilfellet er i dag.
Velforeningen og aksjonsgruppa stilte vel forberedt til møtene med Bane Nor, og Olav Gåserød er en saklig mann som med fakta og litt ironi greier å få fram poengene. Leder av Steinberg Velforening, Stig-Magne Pedersen er derimot en mer fargerik personlighet som ikke er redd for å kalle en spade for en spade. Han la ikke mye i mellom da han konfronterte Bane Nors ansatte og Norconsult i det han mente har faktafeil og pynting på rapporten til Bane Nors fordel.
Han mente dessuten han var lovet mer konkrete svar under mandagens møte, men følte at så ikke skjedde. Han kalte det derfor en skandale at de ikke fikk fakta på bordet etter det tredje folkemøtet, og fikk stor applaus for sitt innlegg.
Pedersen mente dessuten at behovet for innløsing av boliger var langt lavere enn de noen og sytti som Bane Nor antyder. Han mente det var kanskje færre enn 15.
- Holdt for narr
Høyrepolitiker Benedicte Lensberg var kanskje den som tok hardest i. Etter å ha hørt på bane Nor gjennom tre møter, er hun lite fornøyd med måten de har tatt imot informasjon de har fått fra lokale grupper på.
- Vi er holdt for narr. Dersom stasjonen legges ned snakker vi om et stort offentlig pengesluk, sier hun og mener det er stort tankekors at mens politikerne oppfordrer folk til å bruke kollektivt, så tar Bane Nor fra dem stasjonen.
Lensberg sa også at det var menneskelig å gjøre feil, men ikke så mange som hun mente Bane Nor hadde gjort i denne saken.
- Enhver som hadde gjort en så dårlig jobb, burde fått sparken, sa Lensberg.
Poenget til Benedicte Lensberg var at politikere som henne selv ikke får de korrekte fakta på bordet før de skal ta endelig stilling til trasévalget kommende høst.
- Gjort narr av
Randi Mona fra Bane Nor følte seg latterliggjort under mandagens møte.
- Dere kan godt gjøre narr av oss, men vi mener å ha utredet alternativene likt og forsøkt så godt vi kan, sa hun.
Mona understreket at de skulle bygge en jernbanestrekning for de neste 100 årene, og at det var mange hensyn å ta.
Ordfører Bent Inge Bye startet og avsluttet møtet.
- Dere har kommet til løvens hule, sa han til bane Nors folk, men engasjementet her på Steinberg skal dere sette pris på sa han.
Forlanger konsekvensanalyser
Bye minnet også om at alle har rett til å komme med sin mening og innsigelser fram til 4. september da høringsfristen går ut.
Han sa også at kommunen ville be om en konsekvensanalyse for alle alternativene før de tok endelig stilling til trasé.
Se video av hvordan Bane Nor ser for seg utbyggingen her:

