HVOR SKAL ELEVENE GÅ? Elevene ved Skoger barneskole går en usikker ungdomsskole-fremtid i møte.

Vil ekskludere Skoger-elevene fra ny ungdomsskole på Åskollen

Rådmannens forslag til vedtak innebærer at kun elevene fra Åskollen skal benytte den omdiskuterte skolen.

Publisert Sist oppdatert

ÅSKOLLEN/SKOGER: Beslutning om driftsformen ved skolen skal opp til behandling i hovedutvalget for oppvekst og utdanning 8. september.

Skolesjef i Drammen, Thomas Larsen Sola, uttaler følgende om bakgrunnen for valget om å kun inkludere elever fra Åskollen barneskole på den nye skolen.

- Vedtaket bygger på dagens skolegrenser. En eventuell endring av skolegrenser i Drammen kommune må utredes og behandles som en egen politisk sak på et senere tidspunkt, uttaler Sola overfor DRM24.

I dag går elevene fra Skoger på Galterud ungdomsskole, og annethvert trinn fra Åskollen skole på henholdsvis Marienlyst og Galterud. Flere politikere mener at det er viktig at elevene på Galterud kommer fra to barneskoler, det vil si Fjell og Skoger, for å unngå mer segregerte skolemiljøer og opprettholde mangfoldet.

- Har vært en forutsetning hele veien

Fremskrittspartiet reagerer imidlertid på beslutningen fra kommunen, og mener det har vært en forutsetning hele veien at elevene fra Skoger skal få gå på den nye ungdomsskolen på Åskollen.

- All usikkerhet rundt dette må parkeres når hovedutvalget behandler saken på neste møte, uttaler Lavrans Kierulf (Frp), til DRM24.

Skal elevene fra Skoger ikke lenger sogne til Galterud, må altså skolekretsgrensene flyttes.

Det siste i forhold til byggestart av ny ungdomsskole på Åskollen er våren 2023.

- Har jobbet lenge for å inkludere Skoger-elevene

Stephan Jacobsson er tidligere representant for FAU ved Åskollen og leder av aksjonsgruppa for ny ungdomsskole på Åskollen. Han forteller at de gjennom flere år har samarbeidet med FAU på Skoger skole om å etablere en felles ungdomsskole på Åskollen.

- Jeg mener klokkeklart at det er nærskoleprinsippet som må ligge fast. Det betyr at elevene må få gå på den skolen som ligger nærmest. For majoriteten av Skoger-elevene vil det bli Åskollen ungdomsskole, sier Stephansen.

- Slik er lovverket og det er ufravikelig og bør ligge fast. Samtidig står alle elever som måtte ønske det, fritt til å søke om plass på andre skoler, legger han til.

Tidligere og nåværende representant for FAU i Skoger, Fredrik Gjerrud, har deltatt i samarbeidsprosjektet. Han bekreftet at man har jobbet aktivt for en felles ungdomsskole for elevene ved de to barneskolene.

- Det ble innledet et samarbeid med et vedtak om å jobbe for en ny ungdomsskole på Åskollen, underforstått at Skoger-foreldrene ønsket barna sine til Åskollen.

Bakgrunnen var ifølge Gjerrud at det i 2018 ble utført en spørreundersøkelse blant elevenes foresatte i Skoger, hvor 90-95% av svarene var et entydig ja.

- Har dette endret seg de siste årene?

- Inntrykket mitt som bor her ute og snakker med folk er at det fortsatt er bred oppslutning om dette. Primært handler dette om distanse, avstander, trygg skolevei og helse, fordi elevene kan gå eller sykle til skolen istedenfor å busses slik de i dag gjør til Galterud, sier Gjerrud.

Nåværende og avtroppende leder av FAU ved Skoger skole, Jørn Eriksen, har ingen kommentar til vedtaket.

- Vi har ikke tatt noe standpunkt i sakens anledning inneværende år, og det blir opp til nytt FAU-styre, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS