
Stram økonomi: Spis grønt og billig
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
NORGE: — Mange må nok justere en god del. Smarte handlevaner, tiltak for å redusere matsvinn og byttetriks kan være en del av løsningen, sier Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i OFG.
En ny undersøkelse fra OFG viser at økte priser gjør at mange spiser mindre frukt og grønt. Dette er en farlig utvikling. Sagen påpeker at det er viktig å spise frukt og grønt for å ivareta en god helse, og at rådet er 5 om dagen, men at kun 18 % av nordmenn spiser anbefalt mengde, og at det ser betydelig dårligere ut under dyrtid (1).
Bytt ut dyrt grønt med billige grønne alternativer som er i sesong
— Selv om prisene på mat har økt, er frukt og grønt i de fleste tilfeller langt rimeligere enn for eksempel kjøtt og fisk. En større andel grønt på tallerkenen er derfor et godt valg for lommeboken. Du kan få frukt og grønt i mange prisklasser, mer eksotiske varer eller varer som det er begrensede mengder av, vil koste mer enn norske varer som det er store volum av, sier Sagen.
I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Lagringsgrønnsakene er ofte rimelige og passer til de fleste retter. Å velge «billiggrønnsakene» som også har god holdbarhet i kjøleskapet er et godt tips for å sørge for lite matsvinn.
— Gulrot, kål og potet kan du som regel få til under 20 kroner kiloen. Gul løk, kinakål og kålrot får du til under 30 kroner kiloen, sier Sagen og påpeker at disse grønnsakene kan brukes som basisvarer gjennom hele uken.
Kaster hver femte handlepose – dette er de mest holdbare grønnsakene
Nordmenn kaster i snitt hver femte handlepose rett i søpla. Etterfulgt av måltidsrester er det frukt og grønt vi kaster mest av (2). Det er med andre ord mye penger å spare på riktig oppbevaring av frukt og grønt og benytte seg av råd til hvordan man kan bruke opp alt.
— Ved å ha gode basisvarer i sesong i kjøleskapet, slipper du unna hyppige butikkbesøk. Kål, kinakål, løk, gulrot og potet er «sparemat» og er råvarer som er drøy i bruken og som man fint kan bruke til både eksotiske smaker og til typiske tradisjonelle retter, sier ernæringsrådgiveren.