I TRØBBEL: Daglig leder Magne Nilsen og til høyre markedssjef Rune Marthinsen, her på taket av Marienlyst i fjor.
I TRØBBEL: Daglig leder Magne Nilsen og til høyre markedssjef Rune Marthinsen, her på taket av Marienlyst i fjor.

Godset plassert på økonomisk verstingliste:
- Må gjøre tøffe prioriteringer

Strømsgodset har havnet i den såkalte røde sonen til fotballforbundet, og blir derfor pålagt tiltak.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det kommer frem at den den økonomiske tilstandsrapporten for klubbene i Eliteserien, Obosligaen og Toppserien som ble lagt fram av NFF fredag.

Det innebærer at klubben blir pålagt å utarbeide handlingsplaner for økonomien inntil man er tilbake i gul kategori.

- Høyere utgifter enn inntekter. Det er den enkle forklaringen, uttaler klubben i en pressemelding torsdag ettermiddag.

- De siste tre årene har vært tøffe for klubben rent økonomisk, både med pandemien, hvor vi blant annet måtte ta opp Korona-lån på 5 millioner, og en krevende varslingssak som medførte ekstra kostnader i millionklassen. Vi har også nedbetalt gjeld i denne perioden, uttaler daglig leder Magne Jordan Nilsen.

Jobber med effektivisering

I pressemeldingen påpeker Nilsen at det er tatt flere grep for å forbedre økonomien og effektivisere klubbdriften.

- I løpet av det siste året har vi jobbet mye med å kutte personal- og driftskostnader, samtidig som markedsavdelingen har klart å øke inntektene i en utfordrende og urolig tid. Det er krig i Europa, høye strømpriser og generell prisvekst i samfunnet, noe som setter oss alle på prøve.

- Vi har likevel et håp om å nå 2022-budsjettet på 42 millioner fra bedriftsmarkedet, noe som er det høyeste på mange år. Dette sier alt om den fantastiske oppslutningen som Strømsgodset har i det lokale næringslivet, sier Nilsen.

For høy risiko

Nilsen mener det er liten tvil om at Strømsgodset har styrt med for høy risiko i flere sesonger.

- Slik kan vi ikke fortsette. Mye av egenkapitalen er spist opp og vi må gjøre tøffe prioriteringer også fremover for å sikre en mer sunn og bærekraftig drift, uttaler Nilsen.

Det er høyst usikkert om klubben kommer ut av rød kategori ved neste rapportering, som er ved årsskiftet, da klubben styrer mot underskudd.

Nilsen påpeker at over tid henger sportslige resultater sammen med klubbens økonomi.

- Å kutte kostnader samtidig som man skal være konkurransedyktig og opprettholde en god sportslig satsing er en krevende øvelse. Tar man for store kutt, eller selger for mange spillere på kort tid, vil det kunne påvirke fremtidig verdiskapning.

- Vi er i en bransje hvor det er små marginer og stor usikkerhet knyttet til inntektene. I over ett år har vi sagt at det vil ta noe tid å snu den økonomiske situasjonen i Strømsgodset og dette er noe vi jobber med hver eneste dag. Vi er på vei, men skulle gjerne sett at det gikk enda litt raskere, sier Nilsen.

Ifølge SIF-sjefen har klubben «utarbeidet en konservativ plan som tilsier at man skal være tilbake i gul sone i løpet av neste år».

- Da er også målet å komme nærmere det vi kaller økonomisk nøytral klubbdrift, som innebærer at vi ikke gjør oss for avhengig av spillersalg for å komme i balanse. Med ny og vesentlig større medieavtale i norsk fotball fra og med neste sesong, vil vi starte 2023 med et bedre utgangspunkt enn vi gjorde i 2022, sier Nilsen.

Tre andre eliteserieklubber gir Strømsgodset selskap på verstinglisten. Foruten Kristiansund som befant seg i rød sone også fra før, har Odd og Tromsø også «rykket ned» sammen med Strømsgodset.

Powered by Labrador CMS