ISLAGT FJORD OG ELV: Drammen i januar.

Januar fjerde måneden på rad med unormalt kalde temperaturer

- Dette har ikke skjedd på over 20 år, melder Meteorologisk Institutt.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I starten av januar rammet et kraftig snøvær Sør-Norge og ga store samfunnsmessige konsekvenser. Årsaken er at snøfallet traff lenger sør enn normalt.

– Snøen kommer som regel litt lenger nord. I januar kom det kraftige snøfallet lenger sør og traff befolkningstette områder, det fikk store konsekvenser, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Mange steder på Østlandet og Sørlandet fikk to –tre ganger de normale snømengdene. Vi må tilbake til 2014 for å finne en mer snørik januar.

For første gang inkluderer Meteorologisk institutt snøforhold i månedsrapporten. Den viser at store områder i sørlige strøk østafjells hadde mye snø ved månedsslutt

– Ti stasjoner med mer enn 15 års drift har ny rekord for snødybde i januar. Risør brannstasjon har for eksempel fått 120 cm snø, gammel rekord er 85 cm og er fra 2014, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Januar endte 2,2 grader under normalen. De største avvikene er 5-6 grader under normalen på værstasjoner i Østfold, Akershus, Buskerud og Agder.

– Måneden lå lenge an til å bli blant de rundt 20 kaldeste januar-månedene vi har registrert, men den milde avslutningen gjorde at måneden til slutt ble den 41. kaldeste i en måleserie som går tilbake til 1901, sier Mamen.

Siden oktober 2023 har det vært unormalt kaldt og vi må tilbake til 2002 for å finne en like lang, sammenhengende kuldeperiode, opplyser Meteorologisk Institutt.

Powered by Labrador CMS