MENINGER: Roy Steffensen
Stortingsrepresentant, Fremskrittspartiet

Vedum styrer landet fra gjemme-kontor

Hver uke ser vi nye prisrekorder på drivstoff. Senterpartiet må nå komme frem fra sitt gjemmekontor, og forklare næringslivet og folk flest hvorfor de ikke «tar grep nå som situasjonen fortsetter», for å bruke Vedums egne ord.

MENINGER: Ap/Sp-regjeringen vedtok i desember de største skatte- og avgiftsøkningene på over 20 år, og vi har siden fått en cocktail av økte priser på både strøm, matvarer og drivstoff. Hver uke ser vi nye prisrekorder på drivstoff. Norge tjener nå enorme beløp på de høye olje- og gassprisene, og da mener Frp at vi må fjerne hele drivstoffavgiften i denne ekstraordinære situasjonen. Dessverre er Frp alene om dette standpunktet.

Regjeringen har holdt velgerne for narr, og nå gjemmer de seg unna debatter for å slippe å stå til ansvar.

TV2 og NRK har forsøkt å invitere til debatt mellom Sp og Frp om drivstoffavgiftene, men Sp har valgt å skygge unna. Senest på Politisk Kvarter hos NRK fredag 10. juni, ble dette synlig for alle. Senterpartiet var i studio, men programleder måtte innlede med at siden Sp ikke ville møte Frp til debatt, hadde de valgt å invitere en lokalpolitiker fra Sp til å utfordre finanspolitisk talsperson i Sp om drivstoffavgiftene. Ingen av Senterpartiets 8 statsråder, 18 statssekretærer eller 28 stortingsrepresentanter ville delta i debatter om prisrekordene forrige uke, men en samtale på TV med en partikollega gikk greit...

At de da ikke vil møte til politisk debatt om temaet, mener jeg er respektløst overfor både næringslivet og folk flest. Høye priser er ikke noe som kan detaljstyres av politikere, men det er politikerne som styrer avgiftene. Land som Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Spania, Irland, Polen og Nederland har alle valgt å redusere avgiftene, og Frp mener vi bør gjøre tilsvarende i Norge, men uten å få støtte.

16. februar sa daværende finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik, til TV2 «Det vi kan bidra med er å redusere avgiftene». Måneden etter, 10.mars, sa finansminister Vedum til NTB:

«Det er sykt dyrt. Det er helt elleville høye priser», og videre «Dersom situasjonen fortsetter, så må regjeringen ta grep.»

Fredag 10. juni er imidlertid ordlyden helt annerledes. Nå sa Vedum til NRK at det ikke blir aktuelt å gjøre noe med drivstoffavgiftene, før tidligst 1. januar 2023. Mens vi går mot bensinpriser på 30 kroner literen mener de andre ting har høyere prioritet.

Det synes vi i Frp er rart. I valgkampen i fjor, da prisene var 10 kr lavere enn de er nå, lovet Ap lavere drivstoffavgifter i distriktene, mens Sp ville redusere drivstoffavgiftene for alle. Likevel har Ap og Sp stemt imot alle forslag i Stortinget om reduksjoner i drivstoffavgiftene. De har holdt velgerne for narr, og nå gjemmer de seg unna debatter for å slippe å stå til ansvar.

Senterpartiet må nå komme frem fra sitt gjemmekontor, og forklare næringslivet og folk flest hvorfor de ikke «tar grep nå som situasjonen fortsetter», for å bruke Vedums egne ord fra 12. mars.

Av
Roy Steffensen, Fremskrittspartiet
Stortingsrepresentant og medlem av Finanskomiteen

Powered by Labrador CMS