
Overetablering i utelivsbransjen i Drammen
KOMMENTAR: Ask og Loke, O`Learys og Club Paradise AS er tre
restauranter som i løpet av de siste par ukene har stengt dørene i Drammen fordi
driften ikke går i hop økonomisk. Det er ikke kundegrunnlag nok i Drammen for å
opprettholde disse restaurantene, og dermed forsvinner også flere titalls
arbeidsplasser. Det er dessverre nærmest blitt en vane med
restaurantnedleggelser eller konkurser i Drammen. Det hjelper tydeligvis lite at
Ask og Loke flere ganger er kåret til Drammens beste restaurant, og at
driveren/eieren er en meget dyktig kokk.
At eierne av O`learys uttaler at restauranten ble for stor
for Drammen er et stort tankekors, og kanskje vi er ved kjernen av saken her.
Forholdet mellom tæring og næring. Forholdet mellom virkelighet og fantasi.
Dessverre tror jeg ikke den hittil siste konkursen (Club
Paradise AS) i utelivsnæringen i Drammen er den siste vi vil se.
Å se virkeligheten i «kvitauge» har aldri vært Drammens
styrke. Jeg har dessverre ikke sett at hverken politikerne i Drammen eller
sentrale og høytsnakkende meningsbærere som Byen Vår Drammen,
Næringsforeningen i drammensregionen eller Drammens Tidende har stilt et eneste spørsmål
ved overetableringen av kaféer og restauranter i Drammen. Alle nyetableringer
er blitt heiet frem ukritisk og uhemmet.
Hvor mange personer er blitt lurt til å tro at de har hatt
sikre arbeidsplasser i kafeer og restaurantbedrifter, som tydeligvis ikke har
livets rett i Drammen, er ikke godt å si, men mange er det.
Nærmest ukentlig er innbyggerne, dessverre uten
motforestillinger, blitt tutet ørene fulle av fantastiske nye og enestående
kafe- og restaurantkonsepter. Konsepter som overhodet ikke er i nærheten å
samsvare med innbyggerdemografien/økonomien i byen eller kommunen.
Drammenserne er og blir tradisjonelle når det gjelder hva de ønsker seg av utelivsbransjen. Tilbudet i utelivsbransjen må med andre ord også tilpasses økonomien i befolkningen
Det er ikke mer enn to uker siden Næringsforeningen i drammensregionen på sin Innsiktskonferanse i store ordelag hedret utelivsnæringen i Drammen gjennom å gi fire lokale restaurantgründere sin byutviklingspris.
All ære til de fire hedrede restaurantgründerne, ikke et
vondt ord om dem. Jeg håper deres virksomheter vil leve lenge i byen. Mer usikker er jeg på hva Næringsforeningen i drammensregionen og deres medsammensvorne vet om tilstanden innen restaurant- og
kafenæringen i Drammen. Å fortegne og forskjønne hvilke muligheter denne
næringen har i byen, er ikke særlig pent å se på.
Det er all grunn til å hedre lokale grundere i alle
bransjer, også i utelivsbransjen, men når næringslivsforeningen i sin
panegyriske hyllest til denne næringen i Drammen, tydeligvis ikke har fått med
seg at de store økonomiske problemene disse bedriftene sliter med, er det noe
som ikke stemmer. Kanskje det er på tide at Næringsforeningen i
Drammensregionen, og andre relevante meningsbærere, gir signaler om at det nå
er nok av serveringsbedrifter i Drammen.
Med to konkurser og en nedleggelse av restauranter rundt
Bragernes torg i Drammen i løpet av de siste par ukene, er jeg redd for at både
lokale utelivsgründere, utenbys/utenlandske selskap, og ikke minst ansatte, vil
være tjent med en ærlig kommunikasjon og informasjon om hvordan de økonomiske
mulighetene er ved nye etableringer i utelivsnæringen i Drammen.
Skal lokale utelivsgründere overleve i fremtiden hjelper det
ikke med fine ord og priser på møter og seminarer. Tilbudet må gjenspeile
etterspørselen. Det nytter ikke lengre å la seg lure av bilder av blide og
hyggelige restaurantgjester i DT i helgene, når veldig mange utelivssteder har
tomme stoler resten av uken. Det hjelper tydeligvis heller ikke å lokke med
alle mulige slags nye fancy og dyre konsepter. Drammenserne er og blir
tradisjonelle når det gjelder hva de ønsker seg av utelivsbransjen. Tilbudet i
utelivsbransjen må med andre ord også tilpasses økonomien i befolkningen.