OVER ENDE: Byens kanskje beste restaurant de siste årene er slått konkurs, her ved Ask&Loke-sjef Jonatan Bukkøy-Tindholm Arntzen fra åpningen i 2017.

Overetablering i utelivsbransjen i Drammen

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Ask og Loke, O`Learys og Club Paradise AS er tre restauranter som i løpet av de siste par ukene har stengt dørene i Drammen fordi driften ikke går i hop økonomisk. Det er ikke kundegrunnlag nok i Drammen for å opprettholde disse restaurantene, og dermed forsvinner også flere titalls arbeidsplasser. Det er dessverre nærmest blitt en vane med restaurantnedleggelser eller konkurser i Drammen. Det hjelper tydeligvis lite at Ask og Loke flere ganger er kåret til Drammens beste restaurant, og at driveren/eieren er en meget dyktig kokk.

At eierne av O`learys uttaler at restauranten ble for stor for Drammen er et stort tankekors, og kanskje vi er ved kjernen av saken her. Forholdet mellom tæring og næring. Forholdet mellom virkelighet og fantasi.

Dessverre tror jeg ikke den hittil siste konkursen (Club Paradise AS) i utelivsnæringen i Drammen er den siste vi vil se.

Å se virkeligheten i «kvitauge» har aldri vært Drammens styrke. Jeg har dessverre ikke sett at hverken politikerne i Drammen eller sentrale og høytsnakkende meningsbærere som Byen Vår Drammen, Næringsforeningen i drammensregionen eller Drammens Tidende har stilt et eneste spørsmål ved overetableringen av kaféer og restauranter i Drammen. Alle nyetableringer er blitt heiet frem ukritisk og uhemmet.

Hvor mange personer er blitt lurt til å tro at de har hatt sikre arbeidsplasser i kafeer og restaurantbedrifter, som tydeligvis ikke har livets rett i Drammen, er ikke godt å si, men mange er det.

Nærmest ukentlig er innbyggerne, dessverre uten motforestillinger, blitt tutet ørene fulle av fantastiske nye og enestående kafe- og restaurantkonsepter. Konsepter som overhodet ikke er i nærheten å samsvare med innbyggerdemografien/økonomien i byen eller kommunen.

Drammenserne er og blir tradisjonelle når det gjelder hva de ønsker seg av utelivsbransjen. Tilbudet i utelivsbransjen må med andre ord også tilpasses økonomien i befolkningen

Det er ikke mer enn to uker siden Næringsforeningen i drammensregionen på sin Innsiktskonferanse i store ordelag hedret utelivsnæringen i Drammen gjennom å gi fire lokale restaurantgründere sin byutviklingspris.


All ære til de fire hedrede restaurantgründerne, ikke et vondt ord om dem. Jeg håper deres virksomheter vil leve lenge i byen. Mer usikker er jeg på hva Næringsforeningen i drammensregionen og deres medsammensvorne vet om tilstanden innen restaurant- og kafenæringen i Drammen. Å fortegne og forskjønne hvilke muligheter denne næringen har i byen, er ikke særlig pent å se på.

Det er all grunn til å hedre lokale grundere i alle bransjer, også i utelivsbransjen, men når næringslivsforeningen i sin panegyriske hyllest til denne næringen i Drammen, tydeligvis ikke har fått med seg at de store økonomiske problemene disse bedriftene sliter med, er det noe som ikke stemmer. Kanskje det er på tide at Næringsforeningen i Drammensregionen, og andre relevante meningsbærere, gir signaler om at det nå er nok av serveringsbedrifter i Drammen.

Med to konkurser og en nedleggelse av restauranter rundt Bragernes torg i Drammen i løpet av de siste par ukene, er jeg redd for at både lokale utelivsgründere, utenbys/utenlandske selskap, og ikke minst ansatte, vil være tjent med en ærlig kommunikasjon og informasjon om hvordan de økonomiske mulighetene er ved nye etableringer i utelivsnæringen i Drammen.

Skal lokale utelivsgründere overleve i fremtiden hjelper det ikke med fine ord og priser på møter og seminarer. Tilbudet må gjenspeile etterspørselen. Det nytter ikke lengre å la seg lure av bilder av blide og hyggelige restaurantgjester i DT i helgene, når veldig mange utelivssteder har tomme stoler resten av uken. Det hjelper tydeligvis heller ikke å lokke med alle mulige slags nye fancy og dyre konsepter. Drammenserne er og blir tradisjonelle når det gjelder hva de ønsker seg av utelivsbransjen. Tilbudet i utelivsbransjen må med andre ord også tilpasses økonomien i befolkningen.

Powered by Labrador CMS