
Avliver vanlige myter om potet
Poteten bør være førstevalg som tilbehør til middagen, enten den er kokt, bakt eller stekt. Det finnes neppe en råvare som er så anvendelig og som passer til nesten alt!
MAT: Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFg) mener poteten har fått et ufortjent dårlig rykte.
– Mange, spesielt unge kan se på den anvendelige knollen som traus og kjedelig, mens den eldre garde ofte trykker den tett til brystet. Det er på mange måter uforståelig hvorfor den blir valgt bort til fordel for ris og pasta som er et dårligere valg både når en ser på næringsstoffene, men også i et bærekraftig perspektiv. I Norge er vi nærmest selvforsynt med potet. Nesten 80 % av potetene vi spiser er produsert i Norge.
Det er ikke noe som er kjedelig i disse sprø smakfulle hasselbackpotetene, eller med ildfulle poteter- også kalt patatas bravas.
Et billig valg
I dyrtid-rapporten fra SIFO er det tydelig at mange har endret måten de handler mat på (1). Tall viser at litt over halvparten av alle husholdninger har gått over til å kjøpe billigere matalternativer (53 %).
– Ved å la potet være del av kostholdet vil du kunne spare mye penger. Mye av maten vi spiser har økt i pris de siste årene, og mange velger bort dyrere matvarer og ser til f.eks pasta. Ved å velge potet som er en billig råvare vil man fortsatt kunne lage gode og sunne middager med et høyere innhold av næringsstoffer, som samtidig metter mer enn ris og pasta, sier ernæringsrådgiveren.