RASKEST: Til Hirtshals har både Color Line og Fjord Line ruter daglig. Raskest går turen med Color Lines Super Speed ferger.

Klart for bilferie: På hjul eller kjøl til Tyskland og Danmark?

Bruker du bil på ferieturen i Europa, kan du se og oppleve litt av alt det du går glipp av dersom du bare beveger deg fra flyplass til flyplass.

Publisert Sist oppdatert

BIL OG MOTOR: I Tyskland, for eksempel, får du opplevelser og inntrykk nok til flere måneders mimring! Og i vårt populære ferieland Danmark sørger små avstander for at morsomme og spennende opplevelser aldri er langt unna.

Det store spørsmålet blir for mange om man skal ta motorveien fatt, og kjøre landfast hele veien, eller velge å ta det første lange strekket med en av de mange gode ferge-linjene som finnes fra Norge til Danmark og Tyskland. 

Om du kan planlegge tiden din relativt fritt, kan du reise når trafikken ikke er på sitt aller verste, i god tid før fellesferien – eller litt etter at den er slutt. 

Lavest pris eller best reise?

Jo lenger unna ferier og høytider du reiser, jo bedre er prisene. For familier flest handler det likevel om å reise i feriesesongen, når trafikken er på sitt travleste – og billettprisene på sitt høyeste. Likevel byr flere av rederiene på bilpakker til bra priser også i høysesong, men vær ute i så god tid som mulig – det er ikke sjelden fulle seilinger i slutten av juni, hele juli og tidlig i august.

Så blir det naturligvis også et spørsmål om hva du prioriterer: Lavest mulig pris – eller best mulig reiseopplevelse.

Kjøre – eller seile?

Du kan kjøre landfast fra Norge til Tyskland, men det blir veldig mange ekstra mil. Fra Oslo-området betyr det faktisk rundt 1000 kilometer på veien før du passerer Kiel. Fra Bergen eller Trondheim må du plusse på 450 – 500 kilometer til. Da har du svidd av mye allerede, bare på bompenger og drivstoff. 

Her er vi ved kjernepunktet: Med båt til Kontinentet sparer du masse kjøring (men neppe penger!), og velger du for eksempel Color Lines flotte skip fra Oslo til Kiel får du en hyggelig cruise-opplevelse med på kjøpet.

Høy kvalitet

Disse båtene byr på høy kvalitet hele veien – lugarer, mat, butikker, og tilbud som spa, badeland, kino og et show om kvelden.

Jeg anbefaler utvendig lugar. Med for eksempel 4-stjerners betyr dette bl.a. en deilig dobbeltseng og minibar - og frokost inkludert i rolige omgivelser. Dette er merprisen vel verdt, spør du meg. Bare havutsikten er gull verdt! 

Vil du flotte deg litt ekstra, finnes det enda finere lugaralternativer.

Oslo – København godt alternativ

Fra hovedstaden er DFDS Oslo-København et godt alternativ. Danskene KAN mat og drikke, og mine erfaringer med lugarkvalitet og andre tilbud er svært bra også på disse skipene. Velg utvendig lugar på Commodore Class, så er frokost (og litt til) inkludert. 

Billig er det ikke her heller, men igjen: Kvalitet har en pris. 

10 mil sør for København tar du en kort fergetur fra Rødby til Puttgarden, og Tyskland ligger foran deg! Vil du ha lavest mulig billettpriser på kjøl, kan du velge bilpakker med rimeligste lugarkategori både til Kiel og København.

Raskt og effektiv

Gode valg for effektiv og rimelig transport er dessuten Color Line fra Larvik (eller Kristiansand) til Hirtshals, eller Fjord Line fra Langesund eller Kristiansand til samme by. Stena Line seiler også Oslo – Fredrikshavn daglig med Stena Saga.

Med Bergen eller Stavanger som utgangspunkt, kan bilferien starte med Fjord Lines nye og innbydende skip. Også her: Høy kvalitet, og selvsagt butikk med godt vareutvalg.

Skal du videre sørover, og reiser via Danmark, blir det atskillige ekstra kilometer på vei, men også mer å se – og altså til hyggelige billettpriser.

Priser og muligheter

Familie på 2+2 personer og vanlig personbil tur/retur, fra slutten av juni til august:

Color Line:

Oslo – Kiel, 4-stjerner utvendig lugar: ca. 12.200,-
Suite: Det fineste valget, med mye ekstra - ca. 14,900,-
Rimeligste alternativ: Bilpakke ca. kr. 7.800,- (innvendig 3-sjerner lugar)

DFDS Seaways:

Oslo – København, Commodore Class: ca. 13.720,-
Rimeligste alternativ: Bilpakke ca. kr. 4.648,- (standard 4-sengs lugar, frokost inkludert i feriesesongen)

Color Line:

Larvik/Kristiansand – Hirtshals, inkludert restaurant: ca. 2.600.-

Fjord Line:

Bergen eller Stavanger – Hirtshals, 3-sengs de Luxe: Ca. 6.700 – 7.200,-
Rimeligste alternativ: Kr. 4.980,- i standard lugar.
Langesund – Hirtshals ca. 1.220,-
Kristiansand – Hirtshals: Ca. 2.020,-

Stena Line:

Oslo – Fredrikshavn, standard 4-sengs lugar m/vindu: Ca. 3.964,-
Dyreste: Tillegg for Captain’s Class minisuite m/vindu – kr. 2.900,- - totalt 6.364,-
Rimeligste alternativ: ca. kr. 3.464,- med 4-sengs lugar under bildekk.

Mat, drikke og annet forbruk under turen kommer i tillegg på alle linjer, unntatt Larvik/Kristiansand – Hirtshals, der restaurant/buffé er inkludert i oppgitt pris. Billetter bestiller du enkelt på rederienes hjemmesider!

LES OGSÅ: På bilferie i sommer? Slik kjører du på tyske fri fart-motorveier

Fjord Line seiler til Danmark både fra Østlandet (Langesund), fra Sørlandet og fra Bergen og Stavanger med sine nye gassdrevne ferger.
Velger du Color Line fra Oslo til Kiel, får båtreisen en smak av cruise-opplevelse, spesielt hvis du oppgraderer lugaren. (FOTO: FJELLANGER WIDERØE AS)
Med suite (5 stjerner) på Color Magic blir reise-opplevelsen løftet et godt hakk. (FOTO: ARILD DANIELSEN)
Oslo-København med DFDS Seaways er et godt alternativ, selv om det blir litt mer kjøring om du skal videre sørover.
SuperSpeed 1 og 2 er raske forbindelser: 3 t 15 min fra Kristiansand, 3 t 45 min fr Larvik. (FOTO: ANDERS MARTINSEN)
Powered by Labrador CMS