FHI: Corona-oppblomstring presser sykehuskapasiteten

Antall nye innleggelser med luftveisinfeksjoner i sykehus øker kraftig, og er ved inngangen til jula betydelig høyere enn på samme tid i årene før pandemien, opplyser Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Det er nå et stort og økende omfang av luftveisinfeksjoner i befolkningen med samtidig forekomst av covid-19, influensa og RS-virusinfeksjoner, opplyser FHI i sin ukesrapport.

- Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning og fortsatt belastning av helsetjenesten på nyåret. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, uttaler FHI.

Mye influensa - anbefaler vaksine

- Forekomsten av influensa øker nå svært raskt, og det var en dobling i antall influensainnleggelser siste uke, uttaler FHI.

Influensavirus A(H1N1) dominerer. Økningen skjer tidligere enn normalt.

- Influensaepidemien vil pågå i to-tre måneder ennå, så det er ikke for sent å vaksinere seg. En svært lav andel av barn med risikofaktorer for alvorlig influensa er vaksinert. Det er også fortsatt for lav dekning blant anbefalte grupper, og særlig blant helsepersonell og risikogrupper under 65 år. Vi ber kommuner og helseforetak om fortsatt å legge til rette for rask og lett tilgjengelig influensavaksinering, uttaler FHI.

Epidemien av RSV-infeksjoner øker fortsatt med flest innleggelser hos barn under fem år.

Anbefalinger til befolkningen

Befolkningen anbefales å følge vaksinasjonsanbefalinger, holde seg hjemme når man blir syk med luftveissymptomer, og å ha god hoste- og håndhygiene.

- For øvrig kan samfunnet fortsette med normal hverdag, uttaler FHI.

Powered by Labrador CMS