- Står i fare for å kaste hundrevis av doser

Lier kommune oppfordrer innbyggerne til å benytte siste mulighet for å ta coronavaksine.

Publisert

LIER: 700 liunger mellom 18 og 50 år har fortsatt ikke tatt dose 2. Nå står kommunen i fare for å måtte kaste hundrevis av vaksinedoser.

- Vi ber derfor liungene om å møte opp til drop-in fredag 1. oktober, uttaler kommunen mandag.

Massevaksinasjonsprogrammet i Lier er nå i en avsluttende fase, og fremover vil det ikke være mulig å velge dag for vaksine.

LES OGSÅ: Drammen måtte kaste rundt 1.000 vaksinedoser

Går ut på dato

Vaksinene som er levert kommunen går snart ut på dato.

- Vi står nå i fare for å måtte kaste vaksinene som er levert til denne gruppen. Så langt har Lier kommune unngått å kaste doser, og det håper jeg inderlig at vi slipper nå som vi nærmer oss avslutningen, sier Heidi Kristin Ringstad, prosjektleder for koronavaksinasjonsprogrammet i Lier kommune.

Hun ber liungene som ikke har tatt dose 2, og der det er minst fire uker siden første dose, om å møte opp på drop-in fredag 1. oktober mellom klokken 09.00 – 12.00.

- Nå forsvinner valgmuligheten for å ta koronavaksinen. Vi er i praksis ferdig med massevaksinasjonsprogrammet. Unntaket er barn som fyller 12 år i perioden frem til årsskiftet, gravide og andre som av ulike årsaker ikke har kunnet ta vaksinen så langt. Disse vil få et tilbud senere, sier Ringstad.

Kryssvaksinering er trygt

Siden midten av juli har Lier kommune mottatt Moderna-vaksiner til den voksne befolkningen og Pfizer til de under 18 år. Det betyr at mange voksne som fikk Pfizer som første dose, vil få Moderna som dose 2.

- Det er viktig å ta begge dosene - uansett om du får tilbud om Pfizer eller Moderna. Det er først etter andre dose du sikrer langvarig immunitet mot viruset, som igjen beskytter deg mot alvorlig sykdom, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.

Bjerring og norske helsemyndigheter presiserer at kryssvaksinering er trygt, og gir like god beskyttelse. Det medfører heller ikke større risiko for alvorlige bivirkninger.

- Begge vaksinene er effektive, og trolig gir Moderna enda bedre beskyttelse mot deltavarianten enn Pfizer, sier helseminister Bent Høie.

Powered by Labrador CMS