BASERT PÅ VIRKELIGE HENDELSER: Pete Davidson spiller den underpresterende broren til Keith Gill
BASERT PÅ VIRKELIGE HENDELSER: Pete Davidson spiller den underpresterende broren til Keith Gill

Den lille manns kamp mot de urørlige rike

«Dumb Money»: Setter følelsene i sving om grådighetskulturen på Wall Street og de ekstremt rikes kyniske herjinger i en lettbeint film med alvorlig undertone.

Publisert Sist oppdatert

FILMANMELDELSE:

Originaltittel: Dumb Money

Sjanger: Drama/Komedie
Regissør: Craig Gillespie

Manus: Lauren Schuker Blum & Rebecca Angelo

Medvirkende: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D'Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen

Sensur: Alle

Spilletid: 1t. 44min.

Terningkast: FIRE

FILM«Dumb Money» Wall Streets kallenavn på småsparernes investeringspenger, og er basert på virkelige hendelser.

Filmen tar for seg den vanlige personens kamp mot de mektige og glupske milliardærene som i prinsipp lever etter egne lover og regler. Der Wall Street er deres lekegrind, hvor de slipper unna alle lovbrudd av alle størrelser, bare man spytter inn nok astronomiske pengesummer for å farge over alle gråsonene.

Filmen viser kynismen i hele opplegget, spesielt med tanke på hedgefondene som gir store gevinster til aktører mens små firmaer går dukken.

Paul Dano som Keith Gill, underholder sine seere på sin egen youtube kanal
Paul Dano som Keith Gill, underholder sine seere på sin egen youtube kanal

Eksploderer i omfang

Jeg skal ikke en gang våge meg inn på å forklare oppbygningen av betingelsene til et hedgefond og hvordan det fungerer, da jeg ikke selv forstår halvparten av det. Det er altfor komplisert selv for hovedpersonen, Keith Gill, som selv innrømmer det i filmen. Han blir spilt av en nedtonet Paul Dano, som står i sterk kontrast til hans forrige rolle som den skremmende seriemorderen “Riddler” i “The Batman” fra 2022.

I “Dumb Money” spiller han den virkelige karakteren Keith Gill med en overbevisende naturlig tilnærming. Selve karakteren med ulike aliaser har sitt eget lille Youtube-show hvor han henvender seg til den vanlige mannen i gata og åpent gir aksjetips på en nokså ukomplisert og lettere ironisk måte. 

Ting, og samtidig hans følgerskare, eksploderer nærmest i omfang når hans nostalgi og lettere naivitet fremmer aksjene i det kriserammede Gamestop, en butikk som selger digitale spill. En bransje som mange spår vil lide samme skjebne som videobutikkene, der nedlasting og streaming overtar de fysiske komponentene.

De grotesk rike gestaltet av Nick Offerman og Seth Rogen
De grotesk rike gestaltet av Nick Offerman og Seth Rogen

Humoren ligger tilslørt

Etter hvert som flere hopper på, eskalerer aksjene til Gamestop i verdi. Det som i utgangspunktet var et nostalgisk tips, utvikler seg til å bli en klassisk “David mot Goliat"-kamp. En grasrotkampen der småsparerne og små investorene kjemper mot fiffen på Wall Street.

Regissør av “Dumb Money” er australske Craig Gillespie, som står bak anerkjente og forholdsvis originale filmer som “Lars and the Real Girl", “I, Tonya" og “Cruella”. Han har god kontroll på sin nye films strukturelle oppbygning, som omhandler en mengde mennesker som direkte eller indirekte blir rammet av hovedkarakterens aksjetips.

Tonen i filmen er lett med en alvorlig undertone. Sjangeren oppleves som mer drama enn en komedie. Humoren ligger ofte tilslørt i enkelte bisarre settinger, med en og annen kommentar.

Forholdsvis bedagelig Seth Rogen viser inntil nå, sin ukjente løpestil
Forholdsvis bedagelig Seth Rogen viser inntil nå, sin ukjente løpestil

Mange anerkjente navn

Filmen har en mengde anerkjente navn i små og store roller. Selv manuset er som tidligere nevnt basert på ganske nylige hendelser som foregikk under pandemien og ikke helt har blitt fortrengt. Selve plottet er enkelt, men emnet den formidler er nokså komplekst. Filmen prøver heller ikke å forklare kompleksiteten i hvordan mye av Wall Street fungerer, annet enn i små essensielle deler for å kunne forstå historien. Man trenger heller ikke å skjønne det for å forstå filmens budskap.

Dramaturgisk har filmen ikke de helt store kurvene, og formidler historien nokså strømlinjeformet uten store forvirrende krumspring bortsett fra noen tidshopp. Den forholder seg også nokså lojal til de virkelige hendelsene. Musikken er nærmest ironisk med sin stadige bruk av aggressiv hip-hop musikk, som forsåvidt passer filmens univers fortreffelig.

Vincent D'Onofrio spiller enda en penge-hamstrer i milliardklassen
Vincent D'Onofrio spiller enda en penge-hamstrer i milliardklassen

Provoserer

Det er en film som setter i følelsene i gang, hvor grådighetskulturen og de ekstrem rikes kynisme i en verden der ingen lover eller regler fanger dem opp. Man blir titt og stadig provosert, og det gir rom for mye dystre situasjoner hvor det bisarre ofte trekker frem smilebåndet hos en utenforstående.

Filmen har muligens en litt for flat spenningskurve, men klarer likevel å skape en høy underholdningsverdi der virkeligheten til tider føles altfor fjern til at det kan være sant.

Et varierende og underholdende skuespillerensemble kan også ta sin del av æren for den opphøyde fornøyelsen. 

Powered by Labrador CMS