«Gran Turismo» en en film helt fra virkeligheten, om nittenåringen Jann, som gikk fra å være dyktig på å spille PlayStation, til å få muligheten til å prøve seg mot de raskeste racerne i verden.

Ukens filmpremierer: Helt utrolig, men helt sant

Publisert Sist oppdatert

FILM: Filmen Gran Turismo handler om en nittenåring, engelske Jann Mardenborough, som er mer enn hektet på PlayStation-spillet Gran Turismo. Han har spilt over tusen ganger, og lever med drømmen om å bli en helt ekte racersjåfør. Og så får han plutselig muligheten til det. Sony og Nissan har i fellesskap opprettet noe som heter GT Academy, hvor de aller beste spill-spillerne kan få mulighet til å prøve seg som ekte racersjåfører i en Nissan bil.

I konkurranse med 90.000 håpefulle, blir Jann en av ti som får komme gjennom nåløyet. Og etter fullført Academy, går veien videre til det helt ekte Le Mans 24 Hour Race. Filmen har fått utelukkende strålende omtaler. Det er en film som vil appellere til alle – om de liker racing fra før, eller har ingen forhold til det.

Dette er historien om the underdog som våget å tre inn midt blant de etablerte superkjente racing-stjernene, og det foregår med spenning og hjerte, og bilkjøring som får seerne til å knipe seg fast i setet. En spansk anmelder skriver: «Jeg bryr meg ikke om det er tidenes mest skamløse produktplassering – dette var underholdende fra første til siste sekund, med følelse og dramatikk, og en spenning som fikk meg til å klappe og rope ut i glede».

At salen klapper og roper ut i glede er ikke noe som skjer så ofte i kinosalen – det klassiske øyeblikket som traff alle var vel da ET ble reddet ved at sykkelen plutselig tok av fra bakken. Så om dette er filmen som kan få publikum til å gå av hengslene av glede, så er det bare å hive seg på – for hele familien. Filmen har ni års aldersgrense.Funfact til slutt: Historien er helt fra virkeligheten, Jann ble profesjonell racer, og ble senere utvikler for Nissan. Og han spiller stunt-double for Archie Madekwe, som har hovedrollen i filmen. I alle scener med bilkjøring i høy hastighet, er den ekte Jann bak rattet.

«Cobweb»: Noe dunker i veggen om natten

Åtte år gamle Peter hører plutselig at noe banker i veggen på rommet hans om natten. Men det er ikke det skumleste. Det skikkelig skumle er at ingen av foreldrene hans vil tro på ham. Og etter hvert begynner han å tro at de kanskje står bak, og at det farligste av alt er hans egne foreldre. At de har noen dødelige hemmeligheter som har blitt fanget inni veggene.

Filmen har fått god mottakelse av en rekke horror-elskere, som mener at denne har helt klassiske skrekk-elementer. Her er både noe litt overnaturlig, kanskje, kombinert med noen store, ekle edderkopper, og noen skrekkinngytende familiehemmeligheter som stiger mot overflaten.

Filmen har 15 års aldersgrense.

«Jesus-revolusjonen»: Kristen film for noen kristne

Dette er en film som på overflaten ser ut til å være en happy go lucky hippie Jesus-digge-film, som forteller om 68-hippier som ble lei av fri sex og drugs og fant Jesus isteden – riktignok fortsatt med rock and roll i miksen. Den skal også være fra virkeligheten, og beskriver et fenomen som Time Magazine i en artikkel i 1971 kalte The Jesus Revolution: det faktum at store mengder unge amerikanere fant Jesus på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-årene.

Filmskaperne sier at det ikke er en vekkelsesfilm, men et interessant tidsbilde som beskriver en viktig historie. Men så svarer filmkritikerne at nei, det holder ikke. Det er en film som er laget av kristne, og tegner et glansbilde av historien. Det skal se ut som om ungdommer valgte en mer åpen og menneskevennlig tro, og vendte ryggen til en gammeldags og utdatert religion. Og at den på den måten prøver å selge inn en mer ungdomsvennlig og rockete kristendom. Men kritikere hevder at denne revolusjonen ikke var noe annet enn gammel religion i litt ny innpakning; veldig mange unge mennesker ble innlemmet i den noe ekstreme evangelist-retningen, som har dominert USA i mange tiår. Men hva den retningen egentlig står for, får vi høre veldig lite om i filmen.

Her til lands blir filmen veldig godt mottatt på nettet av kristne evangelister, som kanskje ser et håp om en ny-vekkelse. Men som en anmelder skrev på Rotten Tomatoes: «Denne filmen vil kanskje appellere til en del av de etablerte kristne. Men om du ikke er kristen fra før, så vil det nok ikke inntreffe noen omvendelse, og langt mindre noen revolusjon».

Powered by Labrador CMS