
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
NORGE: Bare 6 % av ribbekjøperne oppgir at fett på ribba er det viktigste når de handler juleribbe. Det kommer frem i den årlige juleundersøkelse til MatPrat, som er gjennomført av Opinion.
– At så få vet hvor viktig fettet er for resultatet, viser at mange fortsatt tar feil om ribbefettet. Det første steget til sprø svor starter allerede i butikken, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
– Se etter en ribbe som ikke er for mager, fordi det er fettet under svoren som gir sprø svor. Kikk etter om ribba har en fin marmorering og en jevn fordeling av fett. Da garanterer jeg at den blir mer saftig.
Ribbe i airfryer
Mange har en airfryer hjemme, og spørsmålet er om kvaliteten blir like god som stekeovn. Kokken i MatPrat har svaret.
– Vi har testa ribbe i airfryer og dette er et godt alternativ når du skal lage ribbe til en - to personer, men du må fortsatt beregne rundt to timers steketid.
Hun har sett folk steker ribbe i airfryer helt ned i en time, men mener det er for kort om du vil ha en saftig og mør ribbe.
– Du damper ribba også i airfryeren. Forvarm airfryeren til 150 °C. Hell ca. 2 dl vann i bunnen. Legg ribba i stekekurven med svoren opp. Stek ved 150 °C i 2 timer. Øk temperaturen til 200°C og stek videre til svoren har poppet, 10-15 minutter. Her er det lurt å følge med. La hvile litt før du setter tenna i den, avslutter Fjelleng Hansen.