Mamma Siw Visnes og sønnen Joakim (17) på visning i Oslo sist fredag. Joakim er kjent for sine mange danseopptredener.

Hokksund-danser med i Norges dyreste filmproduksjon

Sist fredag var det førpremiere på Akershus festning i Oslo. Blant deltakerne var danseren Joakim Visnes (17) og mamma Siw.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Det skriver Eikernytt.no. «Krigsseileren» er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

17-åringen fra Hokksund ble spurt om å være med i Krigsseileren i fjor sommer. Han hadde noen turer til Bergen før selve innspillingsdagene der koreografi, gulv og klær ble utprøvd. Joakim er danseren Sivert i filmen, og historien bak denne rollen forteller om en ung gutt som ble tvunget med i krigen mot sin vilje.

Den virkelige historien fra krigen om «Sivert» er kort fortalt slik:

Gutten på 15 år var med faren sin som var kaptein på et handelsskip som plutselig ble kommandert til å delta i krigen. Da båten la til kaien i New York ba faren gutten sin om å løpe i land for å redde livet sitt.

Gutten løp av gårde som faren sa og endte etter en tid opp som ballettdanser på en av New Yorks største scener. England og Norge engasjerte privatdetektiver for å finne de som rømte fra skipene, og en dag dukket de opp i New York for å hente gutten.

Han fikk valget mellom å bli stilt for krigsrett eller gå tilbake til en av båtene. Han hadde ikke noe annet valg enn å stille opp, og han opplevde mye grusomt. Selv overlevde han tre bombinger av båten han var med på. Da krigen var slutt orket han ikke være i Norge og reiste tilbake til USA.

- Blir lagt merke til

I filmen møter vi Sivert som viser hvordan han blir mottatt på båten han ble tvunget til å være med på, og livet hans ender der ute på sjøen.

– Dette er første filmen jeg er med i. Prosessen har vært utfordrende, lærerik og svært utviklende på alle plan. Jeg har lært mye om andre verdenskrig som jeg ikke visste fra før. Jeg har blitt kjent med mange flotte mennesker, og lært mer om hvordan film blir til. Det har gitt mye, og jeg er svært takknemlig for at jeg fikk denne muligheten. Det er også hyggelig at dansescenen blir lagt merke til av de som ser filmen, sier Joakim.

På fredag var det altså førpremiere på Karpedammen, Akershus Festning i Oslo. Det ble en sterk opplevelse å se filmen. Joakim synes det er viktig at historiene kommer frem og at det snakkes om slik at alle kan lære noe av det som skjedde.

– Det er mange tapte liv, og for de som overlevde ble det svært tøft å komme tilbake på land. De fikk ikke lønnen de hadde krav på og de fikk heller ikke helsehjelp, forteller han.

Powered by Labrador CMS