Fengslet samboer domfelt for mishandling

Drapssiktet innrømmer drapstrusler kort tid før Nina (46) ble funnet død

49-åringen er avdøde Nina Bråthens tidligere samboer gjennom flere år, og har erkjent grov vold en rekke ganger mot kvinnen han nå er siktet for å ha drept.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Fredag ble mannen varetektsfengslet i fire uker i Drammen tingrett etter at han ble pågrepet i Tønsberg fredag. Han ble deretter fraktet i arresten i Tønsberg, før han ble overført til Drammen fengsel.

Det ble utstedt pågripelsesordre på mannen 27. november, men fordi han er uten fast bopel tok det noe tid før politiet greide å lokalisere han. 49-åringen har tilhørighet på Østlandet, og er avdøde Nina Bråthens tidligere samboer og kjæreste. 

Ifølge politiet bodde de sammen på avdødes bopel på Fjell i omlag tre år. De skal også ha vært kjærester i ytterligere tre år, og tilhører ifølge politiet begge et rusmiljø. Begge er etnisk norske og har ingen felles barn, men Nina Bråthen har en sønn fra et annet forhold.

Naboer varslet om vond lukt

Det var politiet som fant kvinnen død i sin egen leilighet den 23. juli i sommer. De tok seg inn i leilighet som følge av meldinger fra naboer om vond lukt i leiligheten.

- Vi anslår dødstidspunktet til å være mellom 5. og 15. juli 2019, sier politiinspektør Magnar Pedersen til DRM24.no.

Pedersen leder det som nå er en drapsetterforskning. Foreløpig vil politiet ikke kommentere hva obduksjonsrapporten avdekket, og hva for slags type skader kvinnen ble funnet med, eller om det er mistanke om bruk av våpen.

- Det vi kan si foreløpig av hensyn til etterforskningen, er at hun ble funnet med skader, sier Pedersen.

Drapstruet 5. juli

Den drapssiktede 49-åringen er ikke tidligere domfelt for drap, men er domfelt for mishandling og grov vold, i tillegg til flere siktelser for det samme - både mot avdøde Nina Bråthen og mot en annen kvinne fra et tidligere forhold.

Han er også siktet for flere tilfeller av drapstrusler, den siste så sent som 5. juli - i teorien bare timer før Nina Bråthen kan ha blitt drept.

- Han har erkjent å ha sendt melding hvor han truer med å drepe henne 5. juli. Han har også innrømmet drapstrusler ved flere tidligere anledninger, sier Pedersen.

Gjentatte tilfeller av grov vold

I tillegg til drapstruslene er mannen siktet for flere tilfeller av grov vold mot Nina Bråthen, et av disse så sent som 25. juni i år. Det siste har han ikke erkjent, men har erkjent flere voldstilfeller tidligere, blant annet mars 2019 og februar 2018. 

- Noe av årsaken til at vi mener det er skjellig grunn til mistanke om drap, er at vi mener det er utøvd noe av den samme typen vold som førte til drapet, som vedkommende tidligere har begått. 

- Hva for slags vold er det snakk om?

- Han har blant annet erkjent å ha kastet henne i gulvet, satt seg på henne og tatt kvelertak og slått henne flere ganger i ansiktet, sier Pedersen. 

Nekter for drap

Mannen erkjente ikke straffskyld for drap i mandagens fengslingsmøte. Politiet har i helgen gjennomført avhør av den siktede, men vil ikke kommentere hva som har kommet frem under avhørene.

- Vi har fortsatt mange arbeidsoppgaver i denne saken. Det er mange vitner som skal avhøres og nye opplysninger som skal sjekkes ut, uttaler Pedersen.

Holdt saken hemmelig i fem måneder

Saken har tidligere ikke vært kjent i media. Også at det er etterforsket et mistenkelig dødsfall på stedet har gått under radaren til pressen og allmennheten, til tross for at det har svirret en del rykter i nabolaget på Fjell. 

Politiet er nå svært interessert i tips og opplysninger fra publikum, men forsvarer hemmeligholdet - til tross for at man i løpet av fem måneder kan ha gått glipp av viktig informasjon i saken. 

- Det har vært en taktisk vurdering å jobbe under radaren. Det har pågått en taktisk og teknisk etterforskning over tid, og det tok tid før vi mente at vi hadde skjellig grunn til å mistenke et drap. Det ble da satt inn flere ressurser på saken, og vi ønsket kontroll på den mistenkte før vi gikk ut i media, sier Pedersen.
Pedersen poengterer også at flere sentrale vitner fra det aktuelle rusmiljøet kan ha lukket seg av frykt for represalier.

- Vi ser ikke bort ifra at det kan være tilfelle knyttet til denne hendelsen, sier Pedersen.
LES OGSÅ: Kvinne funnet død i leilighet på Fjell - mann siktet for drap

Powered by Labrador CMS