Politiet har ingen begrunnelse for imam-henleggelsen

Kan ikke svare på hvilke vurderinger som førte til at oppfordringene om jødedrap ble henlagt.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Saken er avgjort fra vår side, slår politiinspektør Dag Lyngås ved Sør-Øst politidistrikt fast overfor DRM24.

Som følge av de sterke reaksjonene på henleggelsen har DRM24 tatt kontakt med politiet for å få vite årsaken til hvorfor saken er henlagt. Det eneste svaret politiet er i stand til å gi, er at saken er henlagt på grunnlaget «intet straffbart forhold bevist», til tross for straffeloven nokså tydelig slår fast at oppfordring om drap på folkegrupper på bakgrunn av religion er straffbart.

Hvilke vurderinger som har ført til den oppsiktsvekkende avgjørelsen kan imidlertid ikke politiet svare på.

- Årsaken er at juristen har sluttet i jobben og jeg ikke kjenner hans vurderinger, sier Lyngås.

Han ønsker ikke å gå inn i saken på nytt for å gi media mer utfyllende svar på spørsmålet.

- Det kan jeg ikke. Jeg tror ikke vi kommer til å bruke mer tid på dette med mindre det kommer en klage fra en av partene i saken, sier Lyngås.

- Lederen av Stortingets justiskomite og norges tidligere justisminister mener henleggelsen er absurd, har du forståelse for det tatt i betraktning av tidligere rettspraksis på området?

- Det har jeg registrert og det får bli opp til han å mene, jeg har selv ikke vurdert denne saken og vi har ikke hatt tilsvarende saker å sammenligne med.

- Men hatefulle ytringer er et prioritert område for politiet?

- Ja, og det er gjennomført etterforskning for å ta stilling til saken.

KONTROVERSIELL: Imam Noor Ahmad Noor postet flere facebookposter som ble tolket som oppfordringer til drap på jøder. Han fikk i ettertid sparken som imam i menigheten Minhaj-ul-Quran. I ettertid har han blant annet vært aktiv i Drammen Moské på Fjell.

Har blitt avhørt - ble aldri siktet

Lyngås opplyser videre at det er «brukt ressurser» i etterforskningen, deriblant gjennomført avhør av imam Noor Ahmad Noor, samt gjennomført «egne oversettelser» av det mange mener er antisemittiske og straffbare utsagn.

- Er henleggelsen gjort på bakgrunn av etterforskningen eller av kapasitets- eller ressurshensyn?

- Jeg forutsetter at det er gjort på bakgrunn av etterforskningen, sier Lyngås.

Imam Noor skal imidlertid aldri ha fått endret status fra mistenkt til siktet på noe tidspunkt før saken ble henlagt i mai i år. Anmeldelsene ble mottatt i august i fjor.

Vurderer klage

Drammenseren Hans Christian Holm, som opprinnelig anmeldte imam-uttalelsene for brudd på straffelovens § 185 (hatefulle ytringer) og § 183 (oppfordring til straffbar handling), opplyser til DRM24 at han foreløpig ikke har bestemt seg for hva han vil gjøre.

Men han er ved sin fulle rett til å klage på vedtaket fra politiet for en ny vurdering. Han leverte i utgangspunktet fyldig dokumentasjon på forholdet ved anmeldelsen, og har uttalt at han har fått vite at den første anmeldelsen hadde blitt rotet bort underveis, og derfor aldri mottok noen tilbakemelding.

Ifølge Lyngås bunner imidlertid dette ut i en «kommunikasjonssvikt», og ikke at anmeldelsen i seg selv forsvant.

- Det er nok en feil fordi Holm først ble registrert som melder og ikke part i saken, og derfor ikke fikk tilsendt melding, sier Lyngås.

Nå har imidlertid Holm også fått en formell beskjed fra politiet om saken er henlagt. Frem til denne uka hadde han ikke hørt fra politiet siden han sendte inn den opprinnelige anmeldelsen.

Powered by Labrador CMS