HAR LEVERT SOM BESTILT: Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen har vært klubbens redningsmenn i flere omganger, og også denne sesongen har trenerduoen levert i henhold til klubbens ambisjoner, påpeker DRM24's kommentator.

Treneravgangen aktualiserer spørsmålet om liv og lære i klubben

Lever styret og administrasjonen i Strømsgodset for mye på gamle meritter, minner, kultur og arbeidsmåter? Det holder ikke lenger å forbinde fotball bare med følelser og lidenskap.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Så har det skjedd igjen. Strømsgodset «spiser trenere som vi andre spiser vår daglige frokost».

Ære være Haakon Wibe Lund og Bjørn Petter Ingebretsen for den jobben de har gjort etter kaoset og rotet rundt Henrik Pedersens avgang som trener i klubben.

Nå forsøker alle i og rundt klubben å fortelle oss at disse «to hedersgutta» kaster kortene frivillig. Dette til tross for at styrelederen allerede for at par uker siden, i fullt flomlys, sa at de to trenerne skulle møte i styret for å redegjøre for situasjonen rundt laget.

Stort klarere går det ikke an å varsle mistillit mot sine egne trenere enn det Ann Sire Fjerdingstad gjorde ved sine uttalelser den gang. Å gi så klart uttrykk for mistillit mot sine egne ansatte gjennom pressen er egentlig helt uhørt, men slik mener tydeligvis styret i Strømsgodset det skal gjøres. Dem om det. Jakten på en ny trener blir i hvert fall ikke noe lettere etter det.

I følge daglig leder Magne Nilsen ser klubben nå seg om etter en person i trenerrollen «som passer klubbens profil og strategi, med fokus på å bygge klubb, utvikle spillere, skape merverdi og en tydelig identitet». Går det an å få flere floskler stablet oppå hverandre, eller er det et overmenneske klubben er ute etter.

Dersom vi skal ta Nilsens ord på alvor, så er det vel strengt tatt administrasjonen og styrets oppgave å passe på at klubbens profil og strategi blir fulgt opp. Det samme er det med å skape merverdi og tydelig identitet.

Treneren har vel som sin hovedoppgave å skape et godt fotballag med en tydelig spillestil, og spillere som passer i den spillestilen som til enhver tid gjelder.

Kanskje på tide at både styret og administrasjonen i Strømsgodset stopper opp litt, for å se seg selv i speilet.

En seier på de siste 14 kampene (før kampen mot Bodø /Glimt) er selvfølgelig for dårlig, men posisjonen på serietabellen er helt i tråd med klubbens ambisjoner før sesongen startet. I følge daglig leder Magne Nilsen har nemlig Strømsgodset budsjettert med en plass mellom 11. og 13. plass i årets eliteserie. Og det er akkurat der laget ligger. Hvorfor er alle da så overrasket og misfornøyde. Har ikke de to trenerne utført akkurat den bestillingen de fikk av styret og administrasjonen før sesongen startet? Av og til er det ikke så dumt å tenke på forholdet mellom liv og lære.

Ingen trener eller trenere
kan gjøre undere. Laget blir som regel ikke bedre enn det som blir stilt til disposisjon av ressurser, først og fremst penger og budsjetter. Etter at pengene fra de store spillersalgene fra 2010 til 2013 var brukt opp, har laget stort sett ligget på den nedre halvdel av tabellen og kjempet for å unngå kvalik-kamper og nedrykksstrek.

FÅR SKRYT FOR JOBBEN: Det har vært følelser i begge ender av skalaen på Marienlyst de siste sesongene, og i ulike roller har «BP» og Håkon Wibe Lund overlevd en rekke trenere siden Ronny Deilas dager.

I de urolige tidene vi lever i nå med krig, renteøkninger og skyhøye strømpriser er det ingen grunn til å tro at det står bedrifter eller enkeltpersoner i kø i drammensområdet for å gå inn med nye store sponsormidler i Strømsgodset i tiden fremover.

Med alle trenerskiftene
etter at Ronny Deila sluttet i 2013/2014 er det kanskje på tide at både styret og administrasjonen i Strømsgodset stopper opp litt, for å se seg selv i speilet. Hva kan gjøres annerledes? Kan Strømsgodset, gitt de ressurser klubben ser for seg i årene fremover, drive med alt det klubben driver med i dag?

Er det styret og administrasjonen som selv skaper de store forventningene og fallhøyden med sin måte å kommunisere på både med supporterne, sponsorene og resten av omverdenen? Lever styret og administrasjonen for mye på gamle meritter, minner, kultur og arbeidsmåter? Har styret og administrasjonen, hver for seg eller til sammen, den riktige kompetansen for å drifte det som nå er en rendyrket bedrift med alt det fører med seg?

EXIT FOR SUPER-RESERVEN: «BP-effekten» har reddet klubben under flere trenerkriser. Nå må trolig daglig leder Magne Nilsen ut på det åpne markedet for å hente en erstatter.


Det holder ikke lenger å forbinde fotball bare med følelser og lidenskap. Fotball er beinhard business og politikk. Det er nok å vise til all uroen rundt menneskerettighetene og korrupsjonen i forbindelse med fotball-VM i Qatar og de rike Midtøsten-sjeikenes oppkjøp av engelske Premier League-klubber.


Til orientering: Undertegnede var daglig leder i Strømsgodset fra 1996 til 2000. I tillegg var jeg inne som ekstern rådgiver for styret og administrasjonen når det blåste som verst i forbindelse med avgangen til Henrik Pedersen som trener våren 2021. Utover dette har jeg ingen spesiell kunnskap om driften av Strømsgodset i dag, eller tilknytning til personer i styret eller administrasjonen som gjør meg inhabil til å kommentere forhold rundt klubben.

Powered by Labrador CMS