LOKAL HIPHOP: Drammens-rapper Jørgen Eskerud (41) serverer en hyllest til gamle dager - både musikalsk og lyrisk - med albumet «Blå Klokke.»

Ny nostalgitripp fra «Ormstunge»

DRM Klikks battle-rapper og lyriker er ute med nytt soloalbum - fredag kveld er det slippfest på Strømsø.

Publisert Sist oppdatert

MUSIKK: Jørgen Eskerud med artistnavnet «Ormstunge» er best kjent som en del av trioen i rap-gruppa DRM Klikk, men har også en solo-karriere på si. Nå slipper han albumet «Blå Klokke» - det første på 14 år i egen regi etter «Hjemferd» (2010).

I mellomtiden er det også blitt en del singel-utgivelser, men mer enn noen gang fremstår dette albumet som en hyllest til gamle dager, både i form av musikken og lyrikken.

Lydsignaturen preges av enkle, tunge beats med røtter tilbake den norske rappens barndom på 90-tallet, mens tekstene, som alltid fremføres på norsk - eller «drammensk» i dette tilfellet - også har mye av sitt utspring fra samme tiår med drammens-referanser i fleng - ikke ulikt DRM Klikk-låta Finfin fra 2022.

Denne gangen har Eskerud også for første gang produsert tre av beats'ene på plata selv.

- Med Blå klokke returnerer jeg til stedet jeg aldri forlot. Lyrikken er i fokus, forteller 40-åringen som tar oss med tilbake til ungdomsårene i Drammen.

Ikke «feelgood»

Rent musikalsk kan plata best beskrives som en litt industriell-melankolsk affære med låter som «Drammen Havn», «Star Maling» og «Ligo», hvor vi blant annet får servert strofen «går på mic-en og dem melder inn en PLIVO - trenger ikke si no', detta blikke feelgod'».

Unntaket er trolig låta «Snille gutter», en mer up-beat-låt i god gammel DRM-ånd med flere andre DRM Klikk-assosierte gjeste-rappere med på laget - deriblant «Fiska» (Anders Holm), «Phreske» (Fredrik Stenrbo) og «Fred E» (Fredrik Eldøy). Denne står i frisk kontrast til lydbildet på resten av plata og er kanskje det nærmeste vi kommer en umiddelbar hit i denne omgang - ikke helt ulik den gode, gamle klassikeren «Sjuk Sånn» (2013). 

Vi har sagt det før og sier det igjen: Det er få, om noen her til lands som leverer klassisk hiphop av dette kaliberet nå til dags - men Eskerud og resten av DRM Klikk-gutta holder det gående på full fart inn i 40-åra!

Til Sverige for å hente vinyl

De spesielt interesserte har allerede kunnet stifte nærmere, digitalt bekjentskap med albumets 10 låter på streamingtjenester siden midten av februar, men nå kommer også som seg hør og bør vinyl-utgaven for entusiastene.

Det forløp seg imidlertid ikke uten dramatikk - ettersom trykkeriet Eskerud opprinnelig hadde avtale med rett og slett gikk konkurs midt i prosessen.

Det ordnet seg imidlertid en løsning, og nå har Eskerud nettopp kjørt tur-retur Sverige for å hente vinylopplaget selv to dager før slippfesten på Strømsøs nyeste utested Kometen - med dedikert konsertscene i kjelleren. Her ligger det med andre ord an til en helaften i drammens-ræppens navn!

Powered by Labrador CMS