Slik blir årets «Plenen»-program

«Festivalen i festivalen» på Strømsø er tilbake torsdag 18. til søndag 21. august, og leverer mer gratis musikalsk gull utendørs i Tollbugata i oppgradert drakt.

Publisert Sist oppdatert

SENTRUM: – Ikke bare er Plenen Drammens koseligste festival, det blir også mulig å oppleve flere av landets ypperste artister – helt gratis. Jeg gleder meg ikke minst til comebacket til lokale Dingus, som endelig skal følge opp debuten fra 2016, et album jeg mener et av de mest underkjente og absolutt beste americana-albumene som er gitt ut her til lands det siste tiåret, sier bookingansvarlig Frode Bjørnstad.

PROGRAM:

Torsdag 18. august kl. 19.00: Drammen popquiz
Fredag 19. august fra kl. 18.00: Ole Kirkeng / Krissy Mary / DJ Linn Thizzy
Lørdag 20. august fra kl. 18.00: Dingus / Freezer / Monne / DJ Pål Egg

Spellemannsvinner og solodebutant

Fredag vil fabelaktige Ole Kirkeng ta med seg et knippe av sine uimotståelige folkpop-låter til Drammen. Han plasserte seg behørig på det norske musikkartet da han debuterte med ep-en «Rocking Chair», som vant Spellemannsprisen i kategorien country tidligere i år. Kirkeng er en låtskriver og historieforteller av rang, med mye på hjertet og en iørefallende meloditeft. Audun Vinger fra D2 skrev: «Double Shift fremstår som en velbalansert blanding av klassisk amerikansk singer/songwriter-materiale og en litt mer luftig indierock-sensibilitet». Kirkeng har i vår sluppet singlene «Still On My Mind» og «Million Miles», og er i sommer i studio igjen for å jobbe med sitt kommende album.

Krissy Mary, også kjent som Kristine Marie Aasvang, er til høsten klar med sitt første soloalbum «Feme Sole». Den lekre smakebiten «Don't Lead My Legs» ble sluppet i vår på artistens eget label. Albumet er innspilt, mikset og co-produsert av Anders Møller (Ulver, Kåre & the Cavemen, Euroboys, Turbonegro) og mastret av Stephen Marcussen (Gillian Welch, David Rawlings, The Rolling Stones). Krissy Mary er kjent fra en rekke bandsammenhenger, som The Secret Sound of Dreamwalkers, The Harvey Steel Show og Torgeir Waldemar, og har bidratt på en rekke plateinnspillinger.

Lokalt comeback og Weezer-hyllest

Lørdag vil Dingus spille sin flotte alt-country, med nikk til Uncle Tupelo, tidlig Wilco, Lucinda Williams og Magnolia Electric Co. I 2016 slapp de sitt selvtitulerte debutalbum som høstet gode omtaler. «Ikke bare et suverent debutalbum, men for min del vil denne være en av årets beste norske plater», skrev Dust of Daylight. Deretter forsvant de fra kartet litt lenger enn planlagt.

Nå, seks år etter, er Dingus endelig klare med ny giv og ny musikk. Der de tidligere holdt seg til cirka tre grep og sannheten har de nå utvidet til fire grep og en rekke løgner i et av americanasfærens mindre konvensjonelle hjørner.

For å beskrive Monnes musikk fant The Wilhelmsens opp nyordet «Neofolkbarokkpsykedelia», og Musikknyheter var inne på noe av det samme: «… en musikalsk tidsreise som foregår parallelt både fremover og bakover i tid, som om du skulle forvillet deg inn på en folk-klubb i Ringenes Herre, mens den selvkjørende Teslaen venter utenfor.»

Plenen-publikummet kan forvente seg en markant stemme, bemerkelsesverdige sanger med underfundige tekster, og en sceneopptreden som sjarmerer med sin blanding av naiv uskyld og intens tilstedeværelse. Monnes andre album er rundt hjørnet, og som på debutalbumet «Digging In My Soul» fra 2019 har hun samarbeidet med mulitinstrumentalist, komponist, og spellemannsprisvinner Geir Sundstøl. Monne er også en av fem deltakere i Musikkontoret ØKS’ mentorprogram Katapult. Musikken hennes er også brukt i den utenlandske versjonen av tv-serien «Exit», som nå er solgt til over 50 forskjellige land.

Freezer er Norges ukronede coverkonger av verdens ubestridte fuzzpop-pionerer – Weezer. Bandet stiller med Øyvind Røsrud Gundersen, oppvokst i Lier, i spissen. Weezer oppnådde stor popularitet med sine energifylte, melodiøse poppunkete låter med tung fuzzgitar og humoristiske tekster. De slo igjennom i 1994 med «Undone – The Sweater Song» fra den selvtitulerte debuten fra samme år, et album som også inneholdt superhiten «Buddy Holly».

– Det blir garantert feststemning med et nostalgisk skjær i gata når Freezer tolker et av 90-tallets store band. Dette er kjempeflinke musikere som vet akkurat hvilke knapper de skal trykke på for å gjenskape Weezers ånd, sier Bjørnstad.

Popquiz og DJ's

Festivalen åpner for øvrig torsdag med popquiz i utendørsversjon. I snart 15 år har popquizen annenhver uke samlet musikkentusiaster til nøtteknekking, og denne torsdagen innledes en ny sesong ute i Tollbugata. Både fredag og lørdag avsluttes kveldene med dj-er i gata.

Nysådd, Plenens egen talentscene, arrangeres i år i samarbeid med Elvevill lørdag 20. august. Nysådd gir unge drammensmusikere muligheten til å få opptre foran et publikum, og få en verdifull innføring i musikkbransjen.

I tillegg til det musikalske blir det selvsagt servering ved langbord, i gata som får en ansiktsløftning denne sommeren med flere nye møbler og mer grønt. Frukt & Grønt vil stå for matserveringen under festivalen.

Dette er Plenen

Plenen er Drammens grønne, koselige festival midt i byen, som i år finner sted 18.–21. august. Plenen har blitt arrangert på eller ved Strømsø torg siden 2018, og tidligere artister som har spilt inkluderer Stein Torleif Bjella, Vasas flora och fauna, Frøkedal, Daniel Kvammen, Maria Solheim, Nils Petter Molvær, Marte Wulff og Minor Majority. Plenen arrangeres av Frukt & Grønt, Rekord bar og Romfarer United i samarbeid med Elvefestivalen og Musikkontoret ØKS, og er støttet av Drammen kommune

Powered by Labrador CMS