UTSATT OMRÅDE: Området rundt gamle Lier stadion nedenfor Stoppenkollen.

Nytt kvikkleire-funn i Lier

Det er påvist kvikkleire ved Stoppen idrettspark, hvor det er planer om å bygge idrettshall og tennishall.

Publisert Sist oppdatert

LIER: Som følge av dette er det definert en kvikkleiresone i området Stoppen-Hasselbakken/Lian-Nøste-Høvik, opplyser Lier kommune i en pressemelding.

Lier kommune har i den forbindelse engasjert Norconsult for å vurdere om tomten er egnet til utbygging, og samtidig undersøke om det er kvikkleire på tiltaksområdet.



- Grunnundersøkelsene har påvist kvikkleire i området ved idrettsparken. Basert på gjennomgang av Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) veileder mener Norconsult det likevel kan bygges en idrettshall dersom det graves maks en meter ned i bakken, og en tennishall dersom det graves maks fire meter ned i bakken. Med en slik graving vil det fortsatt være tilstrekkelig sikkerhet for områdestabilitet, påpeker Norconsult i sin rapport.

Under kan du se en grafikk av området berørt av kvikkleire (markert med gult):

Har definert en større kvikkleiresone

Ifølge NVEs veileder skal det alltid tegnes opp en kvikkleiresone når det blir påvist kvikkleire. Etter kriterier i NVEs veileder har Norsconsult beregnet en definert kvikkleiresone i området Stoppen-Hasselbakken/Lian-Nøste-Høvik.

Lier kommune har i denne saken vært i kontakt med NVE som påpeker at det ikke regnes som farlig å bo på kvikkleire. NVE skriver på deres nettsider:

«Det regnes ikke som farlig å bo på kvikkleire. Det må være helning i terrenget for at leira skal renne ut og bli et større skred. Det er først når kvikkleira overbelastes at den kan kollapse. Det er derfor veldig viktig å ikke overbelaste kvikkleire. Kvikkleireskred utløses ofte av anleggsvirksomhet som grave- og fyllingsarbeider. Det stilles strenge krav til de som bygger i kvikkleireområder. Kvikkleireskred kan også utløses av erosjon i elver og bekker».

Under Norconsults befaring ble det ikke avdekket pågående erosjon i det aktuelle området.

Lier kommune opplyser at de vil invitere til et informasjonsmøte om funnene i januar 2023.

Powered by Labrador CMS