PÅ PLAKATEN: Slik ser Næringsforeningens invitasjon til årets Byutviklingskonferanse, ut.

Festen blir trolig god, men bakrusen kan bli sterkere

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Onsdag og torsdag er det igjen klart for den årlige byutviklingskonferansen som Næringsforeningen i Drammensregionen arrangerer. Navnet på konferansen er INNSIKT, og næringsforeningen reklamerer både med prisdryss og fest.

I tillegg skal en rekke talere, uten tilknytning til Drammen, igjen fortelle næringslivet i Drammensregionen hvordan det bør utvikle seg. Bakrus kan lett blir virkningen.

Selvfølgelig er det viktig med impulser fra andre enn dem vi omgås daglig eller ukentlig. En fest i nye og ne er heller ikke å forakte.

Nye tanker og ulike erfaringer er en forutsetning for utvikling, men dette bør kanskje settes i sammenheng med hvilke muligheter og forutsetninger som foreligger. Å forsøke å skape entusiasme blant næringslivet i Drammensregionene er i seg selv kanskje nok for å innta Bragernes torg i to hele dager. Men å lukke øynene helt for det dystre bakteppet som preger økonomien og utviklingen i Drammen, slik jeg leser programmet for denne INNSIKT- konferansen, er vel å stikke hodet i sanden.

De fleste som kommer til å sitte i INNSIKTS- teltet på Bragernes Torg i disse to dagene er nok godt kjent med både AASS bryggeri, at det bygges en helsepark ved det nye sykehuset på Brakerøya og at Bane NOR driver store utbyggingsprosjekter i Drammen.

At for eksempel Bane NOR-sjefen ifølge programmet for konferansen «skal fortelle hva Bane NOR ser i Drammens fremtid», høres nesten ut som en spøk, når vi vet at det sammenhengende i de siste årene har vært meget store konflikter mellom det Bane NOR truer seg frem med i Drammen, og det politikerne i Drammen ønsker. At en Bane NOR -sjef som senest i forrige uke ble utsatt for en usedvanlig meget sterk kritikk fra Riksrevisjonen, for å ha forsømt jernbane-driften her i landet i mange år, tydeligvis skal slippe å forklare næringslivet i Drammensregionen hvordan det er mulig å ha 9 milliarder på bok samtidig som det nesten ikke går en dag uten store forsinkelser og unødvendige økonomiske tap for næringslivet, fordi vedlikeholdet på linjer og skinner er katastrofalt på etterskudd. Hvilken troverdighet har Bane NOR-sjefen til å fortelle hvordan Drammen skal utvikle seg, uten tydeligvis å bli konfrontert med den sterke kritikken som kommer mot Bane NOR både fra Drammenspolitikerne og fra Riksrevisjonen?

Jeg har tidligere skrevet at jeg etterlyser en tydeligere og mer offensiv Næringslivsforening i Drammensregionen. Dette står jeg fortsatt ved. Det er nå et år siden Drammen kommune, ved hjelp av blant andre Næringslivsforeningen i Drammensregionen, utarbeidet en såkalt «Næringslivsstrategi for kommunen». Denne strategien er tydeligvis puttet godt ned i en eller annen skuff.

I stedet for å ha berøringsangst for å ta opp kontroversielle temaer, burde kanskje Næringslivsforeningen ha viet en INNSIKTS- konferanse til hva denne strategien inneholder. Dersom den i det hele tatt har et innhold det er verdt å snakke om da.

For meg blir det også noe parodisk når det eneste de lokalpolitikerne, som skal delta fra scenen under denne INNSIKTS-konferansen skal gjennom, er en personlighetstest gjennomført av Harald Eia.

Hvilken INNSIKT og nytte næringslivet i Drammensregionen, og vi andre, får av at ordføreren i Drammen Kjell Arne Hermansen, ordføreren i Lier Kjetil Kivle og Aps gruppeleder i Drammen Lina Strandbråten har gjennomført en personlighetstest med en kjendis, er totalt ubegripelig. Arnardo og Merano er gode på å lage sirkus, mens Næringslivsforeningen i Drammen burde holde seg langt bort fra dette feltet.

Jeg ser også av programmet for denne INNSIKTS- konferansen at DTs politiske redaktør har vært et sentralt medlem av den komiteen i Næringslivsforeningen som har satt opp programmet og valgt ut temaer og deltagere.

Hvordan dette kan stemme med avisens oppdrag som en uavhengig og selvutnevnt kritisk presseorganisasjon. Hvordan skal avisens journalister dekke denne konferansen når en av deres øverste sjefer har bestem innhold og vinkling av programmet? Jeg ser frem til å se hvordan avisen håndterer dette dilemmaet. Blir det glansbilde, kritisk blikk eller forsøk på å snakke seg bort fra at avisen i dette tilfelle er blitt en aktør i stedet for en observatør og samfunnsvokter.

God fest!

Powered by Labrador CMS