MENINGER: Egil H. Olsvik
Ph.D. (filosofi), politihøgskolen

«Flyktningvedtaket» er i strid med etiske regler for Drammen kommune

MENINGER: Det vi kan kalle Flyktningvedtaket er i strid med etiske regler for Drammen kommune, og bør omgjøres. I etiske regler for alle medarbeidere i Drammen kommune og kommunale foretak (‘Formål’) fremkommer det at:

Medarbeidere i Drammen kommune skal arbeide for fellesskapets og brukernes beste i tråd med lover, regler, kommunens verdigrunnlag og politiske vedtak. Kommunens medarbeidere skal utføre sine oppgaver og opptre på en måte som fremmer kommunens omdømme og tillit i befolkningen.

Mye har vært skrevet og ment i dagspressen de siste uker og dager, og skal ikke gjentas her.

Men forslaget om segregerende og begunstigende forskjellsbehandling av en gruppe flyktninger på bekostning av andre, kan sies å være i strid med så vel gjeldende lovverk, regler og overordnende instrukser.

Fra et etisk perspektiv, fremstår det gjeldende forslaget som uttrykk for en vulgær utilitaristisk vurdering. Altså en tanke om at alle i prinsippet er like, men at noen likevel er likere enn andre.

Drammen kommune har stiftet et Etikkråd, som skal kunne bidra med veiledning og opplysning i vanskelige og utfordrende saker. Rådet foreslår å benytte den såkalte SME-modellen for systematisk etikkrefleksjon.

Ut ifra en slik modell kan man stille følgende spørsmål for å tegne opp et perspektiv på «verdilandskapet»:

  • Hva er det etiske spørsmålet?
  • Hva er fakta i saken?
  • Hvem er de berørte parter, og hva er deres syn og interesser?
  • Hvilke etiske prinsipper og verdier er aktuelle
  • Hvilke lover og retningslinjer er aktuelle
  • Hvilke aktuelle handlingsalternativer finnes?

Ved å anlegge en slik tilnærming kan man bryte opp kompliserte saksforhold og rydde opp i momenter som til sammen kan utgjøre et etisk dilemma, et etisk problem eller en etisk utfordring.

I denne saken utgjøres det etiske dilemmaet – slik jeg oppfatter det, av uavklarte, underliggende verdier og menneskesyn, som forsøkes tildekket av vikarierende, sosial-økonomisk argumentasjon.

Men Flyktningvedtaket er basert på fordommer og nedvurdering på den ene siden (‘ikke-vestlige’), og favorisering og oppvurdering på den andre (‘vestlige’).

Spørsmålet man kan stille seg er enkelt nok: Har alle mennesker, uavhengig av opprinnelsesland, den samme umistelige verdighet ved seg?

«Vår» Ordfører og en del andre lokale politikere synes å ville svare nei på et slikt spørsmål, og dermed stiller man seg på siden av Drammen kommunes etiske regelverk. Hermed doble anførselstegn i betegnelsen over.

Av
Egil H. Olsvik
Ph.D. (filosofi), politihøgskolen

Powered by Labrador CMS