STRIDENS KJERNE: Hvor skal elevene på Åskollen etter de er ferdige på barneskolen?

Politikerne delt om elever skal flyttes av integreringshensyn

FAU ved Åskollen skole har slaktet rådmannens forslag om permanent flytting av Åskollen-elevene til Galterud, og får delvis støtte fra byens toppolitikere - mens Høyre og Ap er avventende.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Etter at rådmannen tirsdag brukte integrering og mangfold som argument for å busse elevene fra Åskollen til Galterud istedenfor Marienlyst, tok debatten fyr.

Blant den politiske ledelsen i byen er imidlertid meningene delte. Mens enkelte tar klare standpunkt både for og imot, er andre avventende. Høyre og Ap tilhører den siste kategorien.

- Ba om paviljong ved Marienlyst

Gruppeleder Lina Strandbråten i Arbeiderpartiet besvarer ikke spørsmålet om integrering bør være et argument for elevplassering eller skoleflytting overhodet.

- Vi har nettopp fått rapporten fra rådmann og skal lese og behandle denne i gruppa. Det vi ba rådmann om i budsjettet var å utrede muligheter for paviljong ved Marienlyst og sekundært ved Galterud dersom Marienlyst ikke var gjennomførbart.

Hun sier at Arbeiderpartiet har jobbet for en ungdomsskole på Åskollen.

- Først som egen ungdomsskole som vi dessverre ikke fikk flertall for og nå å utrede Åskollen skole som en 1-10 skole. Vi vil fortsette å jobbe for dette da vi mener Åskollen trenger en ungdomsskole. Frem til det er på plass er det behov for en løsning for elevene på Åskollen, da dagens ordning gjelder ut 2024, sier Strandbråten (bildet).

Integrering ikke tema i Høyre

Ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen sier til DRM24 at også Høyre skal gruppebehandle saken, men at integrering ikke har vært tema i forhold til å lage skolekretser.

- Hovedsynspunkt i 2019 var at Marienlyst skole skulle utvides for at Åskollen elevene skulle gå der. Det er også viktig å legge til grunn hvor tilhørerheten er og hvor fritidsaktivitet også ligger. Det viktigste for oss er den enkelte elevs læring, sier Hermansen (bildet) til DRM24.

- Holder elevene som gissel

Mer kategorisk er Senterpartiets Simon Nordanger, som i et facebookinnlegg langer ut mot rådmannens forslag.

- I hvilket øyeblikk ble det greit at kommunalsjef Sola Larsen tok ungdomsskoleelever på Åskollen som gissel i hans kamp for å øke mangfoldet på Galterud. Når kommer forslagene fra kommunalsjefen om å busse elever fra såkalte blendahvite skoler rundt om i kommunen, for å kompensere for mangfoldet som i hans verden er et problem som går langt over andre prioriteringer. Neste punkt på dagsorden regner jeg da blir å kartlegge samtlige elever sin sosiale og økonomiske bakgrunn så vi kan busse disse rundt i samme slengen, uttaler Nordanger.

Nordanger får støtte fra Lavrans Kierulf i Frp, som også sitter i hoveutvalget for Oppvekst og Utdanning.

- Etter denne fremleggelsen fra rådmannen må AP og den styrende posisjonen komme på banen med en avklaring. Dette er noe vi bør få skrinlagt fortest mulig, sier Kierulf (bildet).

Sørensen: - Har ikke sansen

Ståle Sørensen, sittende varaordfører og nå uavhengig i kommunestyret, men frontfigur for den nye bylista «Folk i Drammen», er negativ til å busse elever på tvers av skolekretser av integreringshensyn.

- Jeg har lite sansen for det, og mener at man må bruke andre metoder hvis man faktisk ønsker å gjøre noe med integreringen. Nøkkelen er boligpolitikk slik at skolekretsene kan bli mer attraktive i seg selv, sier Sørensen.

Mellom Galterud og Marienlyst er han klar på at han foretrekker sistnevnte av hensyn til det praktiske.

- Å busse elever gjennom Skogerbygda til Fjell er utrolig tungvint, og jeg kan bruke min egen sønn som eksempel. Det er en eksepsjonelt lang reisevei, og jeg tror ikke det er så mange andre kommunedeler som hadde funnet seg i den ordningen som er nå. Det er mye enklere med tanke på transport av elevene til Marienlyst, og det argumentet føler jeg ikke har blitt lagt vekt på, sier Sørensen (bildet).

Roser forslaget

En som derimot og berømmer rådmannens forslag, er leder i Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning, Catrin Janøy (MDG). Hun vil imidlertid ikke ta et endelig standpunkt for Galterud eller Marienlyst.

–Jeg er positiv til forslaget som handler om inkludering og mangfold. Det er ikke nødvendigvis det økonomiske ved saken som bør veie tyngst. Vi må se alle perspektiver, og det er viktig at vi får landet en endelig løsning. Nå skal vi se på forslaget og diskutere det før vi bestemmer noe, sier Janøy til DRM24.

Venstres Herman Ekle Lund opplyser til DRM24 at de ikke vil uttale seg om saken før de har gruppebehandlet saken neste uke.

POSITIV: Gruppeleder i MDG Catrin Janøy mener integreringsperspektivet og mangfold er viktig, og roser at rådmannen legger vekt på nettopp det.

- Mangel på respekt for Galterud

Et parti som gir uforbeholden støtte til forslaget, er Partiet Sentrum, som stiller liste i Drammen til høstens valg.

I et meningsinnlegg til DRM24 uttaler sekretær Sajid Mukhtar at en mer variert elevmasse vil være til barnas fordel.

- Dette forslaget fremmer ikke bare økonomisk fornuft, men potensielt også mangfold og integrering. I utgangspunktet bør ikke mangfold og integrering brukes som argumenter eller motargumenter i en slik sak, men når løsningen også er økonomisk fornuftig, blir økt mangfold en viktig bonus.

Han mener Nordangers utspill vitner om mangel på respekt for Galterud-elevene.

- Det kan tolkes som å undervurdere deres evne til å være del av en vellykket, integrert skole. Vi bør anerkjenne den positive rollen hver elev kan spille i et mangfoldig skolemiljø, uavhengig av deres geografiske opprinnelse, uttaler Mukhtar (bildet).

Powered by Labrador CMS