LANSERTE BOK: Forfatterne av boken «Drammen - Havn skapte byen» Jo Sellæg (t.v.) og Hans Arne Odde. Sellæg gir oss historien helt tilbake fra 1200 tallet og frem til nyere tid. Odde har bidratt til forfatterverket med å skrive om Drammen havn og dens posisjon og utvikling etter år 2000.

800 års havnehistorie i bokformat

Tre år har det tatt. Resultatet er 530 sider med tekst og illustrasjoner om en sentral del av Drammens byutvikling.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Ivar Vannebo, assisterende havnesjef og styreleder i Drammen havn Ann Christin Andersen, var nesten høytidsstemte da de ønsket velkommen til bokslipp i ærverdige Skur 1 på Drammen havn tidligere i desember.

Anledningen var historiker og forfatter Jo Sellægs presentasjon av den nye boken om Drammen havns historie. Boken, som det har tatt nesten tre år å lage, er på hele 530 sider. Den har et rikelig innhold med foto, illustrasjoner og historier hvor mye ikke er publisert tidligere.

- Havna skapte byen

– Boken er havna sett fra utsiden, sett fra drammensernes blikk. Her er det flere fasetter og spennende historier som ikke er kommet frem tidligere. Dette er en bok om elvebyen Drammen. Hadde ikke havna vært her, så hadde ikke byen vært her heller. Det er havna som skapte byen rett og slett, sier Sellæg.

Jo Sellæg tar i boken historien helt tilbake til 1200 tallet. Og blant de rikholdige illustrasjonene og historiene får blir vi også bedre kjent med Adelsmann Bent Nikolassøn som driver innkreving av skipstoll rundt 1388.

– Det er en bok som favner brett. Jeg starter med tømmeret lagt oppe i dalen, og forfølger det helt ut til Rødtangen. Den viktige havnebyen Svelvik har selvfølgelig fått sin plass. Svelvik var mer viktig enn det vi har vært klar over, og da spesielt når det gjelder skipsbyggingen.

Det er benyttet mange bilder, og flere av bildene er ukjente og ikke publisert tidligere. I tillegg har man i boken lagt vekt på nettopp skipsbyggingen.

– Vi har hatt mange og tjue skipsverft i Drammen, Svelvik og utover i fjorden. Interessant å lese, er at det var i Svelvik de bygget de store båtene på 1600 tallet. Det er ingen ny oppdagelse, men det er veldig lite kjent. Dette kan man nå lese om. I boken gir vi dere historiene om stedene, og ikke bare om båtene som ble bygget der, orienterer forfatteren.

Flere titalls druknet i Svelvikstrømmen

– En helt ukjent historie er at 32 tyske gruvearbeidere med familier druknet i Svelvikstrømmen i 1539. Dette kan man lese mer om i boken, sier forfatter Sellæg.

For første gang er alle sjøbuene i perioden 1600 – 1886 dokumentert. I boken får vi inngående kjennskap til de mange buene som lå tett i tett i Drammen.

Bokens historier, dokumentasjon, bilder og illustrasjoner tar oss helt med til nyere tid. I tillegg til Jo Sellægs historier, gir Hans Arne Odde et godt innblikk i Drammen havns historie og posisjon i nyere tid etter år 2000.

Boka selges over disk i bokhandlere, men kan også fåes kjøpt via Drammen Havn.

Denne artikkelen var først publisert i Næringslivsmagasinet Vikenvest.no.

Powered by Labrador CMS