Mener bønneropene må behandles politisk: – Et tillitsbrudd

Ulf Erik Knudsen (Frp) frykter praksisen vil spre seg dersom Drammen Moske først får tillatelse, og påpeker at moskeen nå bryter med forutsetningene for at moskeen i det hele tatt skulle bygges. Nå brygger det opp til politisk bønnerop-brudulje i kommunestyret.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Den erfarne Frp-politikeren er klar på at saken nå bør til politisk behandling på nytt. Han forteller at Fremskrittspartiet i Drammen har fått «massevis» av henvendelser siden saken ble kjent.

- Når de fikk tillatelse til bygge var det sagt klart at de ikke skulle ha bønneutrop. Slik sett er ønsket et brudd med forutsetningene. Jeg synes det er et tillitsbrudd, sier Knudsen til DRM24.

Han mener dette ikke bare vil begrense seg til to minutters bønnerop på Fjell hver fredag.

- Et utrop per uke kan virke som en liten sak. Men tillates dette kommer krav om flere. Drammen har vel 5-6 aktive moskeer. Hva hvis hver av disse skal ha bønneutrop 4-5 ganger per dag, sier Knudsen.

Han påpeker også at det ikke bare bor muslimer på Fjell, og at det handler om å hensynta alle naboer.

- Det er et annet perspektiv. Hva med de som ikke er muslimer på Fjell. Og eventuelt de som har flyktet fra muslimske regimer. De kan få reaksjoner, sier Knudsen.

DRM24 har vært i kontakt med Tore E. Hansen, som er styreleder i Fjellhagen borettslag. Han har fått med seg saken, men vil foreløpig være forsiktig med å uttale seg på det han mener er et tidlig tidspunkt.

Full splid i Høyre

Sent tirsdag kveld rykket Drammen Høyres Fredrik Haaning ut på Facebook for å forsikre om at det ikke var Høyres offisielle standpunkt at «drammenserne må akseptere to minutters bønnerop».

Den uttalelsen hadde nemlig falt fra gruppeleder Kristin Surlien tidligere på kvelden overfor Drammens Tidende.

- Dette er ikke avklart i Høyre! Her må det gjennomføres tunge samtaler, uttaler Haaning i innlegget på sin Facebook-profil.

IKKE ENIGE: Det brygger opp til bønnerop-brudulje i Drammen Høyre. Fra venstre Kristin Surlien, Fredrik Haaning og Elly Thoresen.



Haaning påpeker det samme som Knudsen - at det hele tiden har vært en forutsetning at det ikke skulle forekomme bønnerop fra moskeen.

- Etter 30 - års forhandlinger aksepterte Drammen bystyre, med Høyre som ledende parti, at det kunne bygges en moské på Fjell, under forutsetning av at det ikke skulle utføres bønnerop fra minaret. Jeg kan ikke se at vårt standpunkt er endret, skriver Haaning i innlegget.

SV's Tony Burner argumenterer for likebehandling av bønnerop og kirkeklokker, og henviser til menneskerettigheter og grunnlovsparagrafer om religionsutøvelse.

- Denne saken trenger minst mulig synsing og populisme, og mest mulig prinsipiell tenkning, skriver Burner (bildet).

Powered by Labrador CMS