KOMMUNESTYRET: Gruppeleder Herman Ekle Lund og Anders Wengen i Drammen Venstre.

Venstre har landet: Vil ikke rive Globusgården

Kommunestyregruppa i Drammen Venstre arrangerte torsdag kveld åpent møte for å avgjøre hva partiet skal mene knyttet til utviklingsplanene på Strømsø.

Publisert Sist oppdatert

STRØMSØ: Med innledning fra utbyggerne i Strømsø United og Byantikvar Vegard Lie, fikk Venstre-politikerne mange tunge innspill å hensynta med ulike perspektiver.

Planene for området er som kjent i full sving, og hva det knyttes aller mest spenning til, er et av byens mest omdiskuterte bygg: Globusgården. Bygningen er i dårlig teknisk forfatning og har et stort renoveringsbehov, men er også på listen over byens mest verneverdig bygninger.

Byantikvar Vegard Lie var krystallklar:

- Globusgården må bestå, men kan rehabiliteres, sa Lie, som også savnet en helhetlig utviklingsstrategi for å både ivareta historiske deler av byen, samtidig som man utvikler nytt.

Lie stilte godt forberedt til møtet, og var også klar på at han om nødvendig ville løfte saken inn for riksantikvaren.

ELSKET OG HATET: Meningene om Globusgården er mange, men at den har et unikt visuelt utrykk er det liten tvil om. Bildet er tatt sommeren 2006.

Planene for Globusgården har opp gjennom årene vært flerfoldige og ambisjonene luftige, spesielt i høyderetningen. Mye er skrinlagt, men debatten har på ny tvunget seg frem knyttet til utbyggingsplanene til eiendomsutviklerne i Strømsø United, som har kjøpt opp store deler av bygningsmassen sør for torget.

Blir tvunget til å ta standpunkt

Til syvende og sist vil saken havne på bordet hos kommunestyret. Det er som kjent ulike holdninger til dette i byens politiske landskap, men Drammen Venstre landet til slutt på et vedtak i tråd med byantikvarens holdning.

- Vi skal ikke stemme for riving av Globusgården for å etablere noe annet der Globusgården ligger i dag, men skal kunne stemme for vesentlige endringer i dagens utforming av Globusgården, for eksempel bygging i høyden. Eventuelle endringer skal være innenfor godt kulturminnevern, og være i tråd med Byantikvarens anbefalinger, uttalte kommunestyregruppa etter en diskusjon på kammerset.

Videre heter det i uttalelsen at Drammen Venstre «skal ha en åpen holdning til gode initiativer og innspill tilknyttet utviklingen av Strømsø Torg og områdene rundt.»

FORVANDLINGEN ER I GANG: Første etappe i forvandlingen av Strømsø Torg Del 2, er det gamle Vegvesenbygget, som i løpet av våren er totalrenovert og vil gi torget en ny fasade. Om nærmeste nabo Globusgården får bestå som i dag, er høyst usikkert. Utbyggerne i eiergruppen Strømsø United har store planer for bygningsmassen rundt Globusgården, og mye vil jevnes med jorden for å bygge nytt.
Powered by Labrador CMS