Slik tar du hensyn til brøytebilene

Mesta har 1600 brøytebiler som er på veiene når det snør. Nå ber Mesta bilistene om å ta hensyn. Her er ti tips til bilistene!

Publisert

NORGE: Kristin Folge, konserndirektør for drift og vedlikehold i Mesta, understreker at Mestas ansatte alltid er i beredskap for å sikre åpne vinterveier – og de er forberedt og trent på å håndtere store snøfall.

- Nå har vi laget tips til bilistene, slik at brøytemannskapene gjort jobben bedre og raskere, sier Folge. Hun understreker at Mestas folk, både egne og innleide, gjør en helhjertet innsats på veiene døgnet rundt når det er behov.

Her er Mestas tips til bilistene:

 1. 1Brøytebilene er ute på veiene for å gjøre veien trygg for deg. Vis hensyn.
 2. Hold avstand til brøytebilen. Noe kan skje foran dem som du ikke ser.
 3. Må du kjøre forbi – vær varsom. Snø og is i høy fart kan skape farlige situasjoner.
 4. Brøytebilene kjører i formasjon for å fjerne snøen mest effektivt. Ikke kjør forbi eller legg deg mellom disse. Da hindrer du effektiv brøyting og kan skape farlige situasjoner.
 5. I rundkjøringer må brøytebilen ofte ta flere runder. Ta ekstra hensyn og vent gjerne til brøytebilen har kjørt alle rundene.
 6. I busslommene kjører brøytebilen seg inn i busslomma og holder flyten for å få snøen vekk. Passerer du, risikerer du å havne i blindsona når brøytebilen svinger ut igjen.
 7. Ved brøyting av midtstripa må brøytebilen legge plogen over i motgående kjørefelt. Ser du en brøytebil komme mot deg, legg deg helt til høyre og senk farten.
 8. Ved brøyting av flerfeltsvei må brøytingen skje fra venstre mot høyre. Da kan det bli liggende snø i veibanen på de høyre feltene. Kjør da i venstre felt. Kjører du på snøstripa sprer du snøen og lager mer jobb for brøytemannskapet.
 9. Brøytebiler kjører trygt i 40 kilometer i timen. Vær tålmodig selv om det oppstår kø.
 10. Våre brøytebilsjåfører blir glade når du tar hensyn. Vis gjerne tommel opp!

To millioner kilometer per måned

Mesta kan brøyte opp til to millioner kilometer per måned på vinteren.

- Snøbrøyting krever høy konsentrasjon og lange vakter. Veiene blir tryggere om vi tar hensyn til brøyemannskapene, ber konserndirektøren for drift og vedlikehold i Mesta.

Hun viser til at brøytebilene skal kjøre i 40 kilometer i timen, og at det kan oppstå kø.

- Sikkerheten for folk som ferdes på veiene er det viktigste for oss. Mesta skal gjøre det vi kan for å skape gode kjøreforhold også når det er krevende vær.

FAKTA OM VINTERVEIER I MESTA:

 • Mesta er Norges største leverandør av drift- og vedlikeholdstjenester på norske veier
 • Mesta vedlikeholder om lag 21000 kilometer vei i året
 • Mesta brøyter, salter og strør strekninger som i året blir flere runder rundt jorda
 • Mesta holder vinterveiene åpne på oppdrag fra Staten vegvesen, fylkene, kommuner og private
 • Mesta får driftskontraktene konkurranser med andre private aktører.
Powered by Labrador CMS