KONNERUD STADION: Enorme mengder sorte gummipartikler har blandet seg med snøen etter vinterens brøyting på den nye kunstgressmatta som ble lagt i fjor.

Tiltak vil redusere 95% av gummigranulat-lekkasje

Konnerud Idrettslag får 350.000 plastposekroner til enda bedre sikringsbarrierer rundt kunstgressbanen som del av et nytt landsomfattende prosjekt.

Publisert

KONNERUD: Hvert år forsvinner 1.500 tonn plast fra norske kunstgressbaner. I desember 2023 kom nyheten om at Handelens Miljøfond bevilger 80 millioner kroner til tiltak mot spredning av gummigranulat fra norske fotballbaner, og i mars lanserte de i samarbeid med Norges Fotballforbund initiativet «Mer fotball, mindre plast» - der de åpnet for at klubber og baneeiere over hele landet kunne søke om støtte til miljøtiltak.

I første fase skal det deles ut 40 millioner plastposekroner, og blant klubbene som hittil har mottatt støtte er Konnerud Idrettslag, som får 350.000 kroner til å bygge barriere rundt kunstgressbanen.

Initiativet er tidenes løft for å løse utfordringen knyttet til gummigranulat på avveie. Med fysiske barrierer på alle kunstgressbaner i Norge håper man å redusere opptil 95 prosent av granulat-lekkasjen.

– Det har vært stor interesse for å motta støtte til miljøtiltak på lokale fotballbaner, og det er godt å se at så mange fotballklubber over hele landet tar problemstillingen på alvor. Konnerud Idrettslag er en av mange klubber som tok i mot lissepasningen og bidrar til at det blir mer fotball og mindre plast, sier Cecilie Lind, leder i Handelens Miljøfond.

Det er disse mengdene med sorte gummipartikler det nå jobbes for å hindre at forsvinner ut av banen.

Skal bygge barriere rundt lokale kunstgressbaner

Klubbene og baneeiere som har blitt bevilget midler, må iverksette tiltak som hindrer at gummigranulat havner i naturen, som fysiske barrierer på og rundt fotballbanene.

På Konnerud stadion pågår det for tiden hektisk anleggsvirksomhet med utvidelse av baneområdene, og i fjor kom det ny kunstgressmatte - og store mengder ny gummigranulat på på hovedbanen. På samme område ble det etablert tre nye, mindre treer-baner for knøttespill.

Det er rundt dette området det nå skal på plass ytterligere tiltak, etter at kommunen fikk på plass gjerder med rister og koster ved slusene ut og inn på banen i fjor høst.

Leder i Konnerud Fotball Øystein Claussen-Julsrud opplyser til DRM24 at det for midlene blant annet skal bygges nye og tette gjerder, samt flere andre tiltak på området i løpet av sommeren

Forøvrig vil klubben før sommerferien også kunne åpne ny kunstgressbane for nier-fotball på på den gamle parkeringsplassen bak stadion, hvor det også skal på plass tilsvarende sikring.

- Et stort miljøproblem

– Dette er et reelt problem på svært mange av landets kunstgressbaner akkurat nå. Veldig mange klubber og kommuner henger etter, og vi verken kan eller vil lukke øynene for en miljøutfordring. At så mange klubber allerede har søkt viser at de virkelig ønsker å redusere svinnet av gummigranulat, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

Gummigranulat som forsvinner ut i naturen er en stor samfunnsutfordring og miljøproblem. I Norge er det over 2.000 kunstgressbaner, og beregninger estimerer at det hvert år spres rundt 1500 tonn gummigranulat fra disse banene.

I praksis betyr det at det forsvinner mellom et halvt og ett tonn gummigranulat fra hver kunstgressbane der det ikke er etablert miljøtiltak i henhold til forskrift.

– Fotballen er en utrolig viktig arena for barn, unge og voksne over hele landet, og vi i Handelens Miljøfond er glade for å kunne bruke plastposekroner til et så konkret prosjekt som vi vet gir et betydningsfullt miljøavtrykk– og samtidig bidrar til mer fotballaktivitet på norske baner, sier Lind.

Fortsatt mulig å søke støtte

EU besluttet i september i fjor å forby salg og omsetning av gummigranulat som innfyllsmateriale i kunstgressbaner fra 2031. Dette innebærer at gummigranulat skal fases ut fra norske fotballbaner og erstattes med annen type innfyll.

Fysiske barrierer rundt kunstgressbanene vil være viktig også når miljøvennlig og gode alternativer erstatter gummigranulatet.

– Det aller viktigste for oss er å redusere plast i naturen, men det er heller ikke ønskelig med annen type innfyll på avveie i et miljøperspektiv. Dette tiltaket er definitivt en investering for fremtiden, sier Lind.

Til nå har i underkant av 100 klubber søkt om støtte, men det er fortsatt flere plastposekroner som skal deles ut. Handelens Miljøfond og Norges Fotballforbund oppfordrer klubber som ikke har søkt om å la seg inspirere av de som allerede har gjort det. Søknadsportalen er åpen helt til 7. juni.

Powered by Labrador CMS