ROSENKRANTZGATA OVERSVØMT: Her fra høsten 2015 da Kjøsterudbekken gikk over breddene og oversvømte hele Berskog-området på Åssiden.

Oransje farevarsel for flom:
- Kan føre til omfattende oversvømmelser

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Søndag kommer det ikke bare en ny runde med kraftig regn som trolig blir enda mer intenst enn tidligere denne uken.

Det kommer også sterk vind, og det blåser med andre ord opp til et godt, gammeldags uvær på Østlandet.

Ifølge ferske prognoser vil det blåse storm i kastene utsatte steder, med en middelvind på frisk bris opp mot 10 sekundmeter. Mest vind er det ventet langs kysten.

LES OGSÅ: Store nedbørsmengder i vente neste døgn

Risiko for flom og oversvømmelser

All nedbøren fører til rask økning i vannføringen i små og mellomstore vassdrag, hvilket har fått Meteorologisk Institutt til å sende ut oransje farevarsel.

- Fra natt til søndag til søndag kveld blir det mye regn. Nedbørsmengdene vil variere, det ventes 50-70 mm, lokalt kan det komme mer, heter det i farevarselet.

For Drammen viser enkelte prognoser nærmere 90mm nedbør søndag.

- Det er allerede høy vannføring i mange vassdrag på grunn av regn denne uken. Det kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Vannføringen vil gradvis øke også i større vassdrag, men det er usikkert om det vil komme opp på nivå for flom, heter det i farevarselet.

Oransje farevarsel betegnes som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden.

MYE REGN: Slik ser værvarselet ut for Drammen søndag

Trippelt farevarsel

I tillegg til flomvarselet er det også sendt ut gule farevarsler for både store nedbørsmengder og jordskredfare som følge av nedbørsmengdene.

Tidligere denne uken ble årets våteste døgn med over 65mm nedbør på litt over et halvt døgn i Drammen.

Siden har det også regnet vedvarende i flere dager. Lørdag blir det et lite opphold for regnet på ettermiddag og kveld, før det natt til søndag altså vil fosse ned på nytt. Regnværet er ventet å avta natt til mandag, hvor det er ventet å klare opp med oppholdsvær og muligheter for sol utover dagen.

LES OGSÅ: Nedbørsrekord: Fikk 65 mm regn på et halvt døgn

Powered by Labrador CMS