INNFØRER BEVÆPNING: Politiet har innført generell bevæpning inntil videre.
INNFØRER BEVÆPNING: Politiet har innført generell bevæpning inntil videre.

PST: Høyner terrortrusselen til øverste nivå

Mener masseskytingen under Pride i Oslo er en islamistisk terrorhandling.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: sent som 16. juni senket PST trusselvurderingen fra ekstrem islamisme i Norge. Det var da «lite sannsynlig med angrep fra ekstreme islamister i Norge», mente PST.

En drøy uke senere er nå beredskapsnivået høynet til øverste nivå (nivå fem - ekstraordinær terrortrussel) som følge av masseskytingen i Oslo politiet etterforsker som en terrorhandling.

Gjerningsmannen skal være kjent av PST for ekstreme islamistiske holdninger, blant annet som følge av sympatisering med IS. Han skal også ha vært i søkelyset for radikalisering siden 2015, opplyste PST på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Full bevæpning inntil videre

Politidirektøren har sendt ut en ordre om bevæpning av alt innsatspersonell. Beslutningen er tatt etter hendelsen i Oslo natt til 25. juni.

– Hendelsen i Oslo er alvorlig og etterforskes som en terrorhandling. Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi derfor besluttet å innføre midlertidig bevæpning. Jeg ønsker å uttrykke stor medfølelse med de som er direkte berørt av det som har skjedd i Oslo, og alle de som nå føler på en frykt, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

I natt ble alle politidistrikter og særorgan varslet kort tid etter hendelsen i Oslo. Politidirektoratet følger situasjonen nøye og det pågår nå et etterretningssamarbeid mellom politiet og PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

Politidistriktene vil vurdere sikkerhet knyttet til lokale Pride-arrangementer gjennom helgen.

- Har iverksatt en rekke tiltak

- Politiet har iverksatt en rekke tiltak med formål å trygge befolkningen mot voldelig ekstremisme. Disse tiltakene har fokus på situasjonsforståelse, forebygging og beskyttelse. Et viktig element her vil være at politiets radikaliseringskontakter deler informasjon og bidrar til å skape trygghet i lokalmiljøene, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

I dag tidlig innførte politiet midlertidig nasjonal bevæpning for å sikre en rask og adekvat respons, ved en eventuell hendelse. Det er opp til politimestrene lokalt å gjøre vurderinger knyttet til planlagte arrangementer, opplyser politidirektoratet.

Politiet oppfordrer alle til å ta godt vare på hverandre i dag og i dagene som kommer. Politiet vil være synlig til stede og ha en enhetlig tilnærming for å håndtere uønskede hendelser på steder der folk samles. Politidirektoratet følger situasjonen nøye og vil fortsette det gode etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

- Vi føler med alle de som nå er redde, eller sørger over venner de har mistet, og oppfordrer publikum til å være årvåkne og ha en lav terskel for å kontakte politiet eller PST, sier politidirektøren.

Powered by Labrador CMS