VISTE MOTSTAND: En gruppering voksne fra ulike trosamfunn i regi av DOTL iført gule vester med påskriften «Sammen i fred, forståelse og respekt.» Få møtte opp.

Drammensdemokratiet bestod testen

En kombinasjon av et politiets jernring med stålkontroll og vellykkede forebyggende tiltak, bidro til at SIAN-demonstrasjonen på Strømsø i år gikk stille og rolig for seg i møte med ytringsfrihetens ytterpunkter.

Publisert Sist oppdatert

KLIKK PÅ VINDUET FOR Å SE VIDEO

SENTRUM: Tilsynelatende var det mange som fulgte oppfordringen om å ikke møte opp, og faktisk var det flere som hadde møtt opp på ungdomskonsert i byparken enn på Strømsø Torg.

VELLYKKET: Flere hundre tenåringer var samlet til konsert i byparken mens SIAN talte for et vesentlig mindre publikum på Strømsø Torg.

En gruppering på omlag 50 tilreisende antifa-demonstranter lagde et spetakkel utenfor sperringene med roperter og tilrop i de to timene demonstrasjonen varte, da de ikke slapp gjennom politiets visitasjonsposter som følge av tildekte ansikter.

FIKK NEI: Opprørske tilreisende elementer fra Antifa i Oslo nektet å vise ansiktene sine og hadde dessuten med seg gjenstander politiet ikke ville slippe gjennom sperringene.
FORSØKTE Å ROE NED: Styreleder i Drammen Moské Sajid Mukhtar forsøkte å overtale Antifa til å legge ned megafonene og vise stille mostand, men den oppfordringen gikk for døve ører.
DELTE UT ROSER FOR FRED: Leder i Buskerud Innvandrerråd Bijan Gharahkhani og ledelsen i Drammen moské.

Kun et lite mindretall, noen få titalls publikummere gikk forbi postene og inn på området forbeholdt publikum. Og de som var der forholdt seg helt rolig gjennom hele demonstrasjonen uten at politiet måtte løfte så mye som en finger. Verken tåregass eller hjelmer ble, i motsetning til i fjor, aldri tatt frem.

VISITASJONSPOST: Alle som skulle gjennom fikk en grundig sjekk.

Brant ikke koranen

Og som SIAN hadde lovet på forhånd - ingen koran ble brent.

- Det har gått veldig rolig for seg, og det er vi veldig fornøyd med. Det har kun vært noen få som har fått tilsnakk utenfor selve demontrasjonsområdet, oppsummerer innsatsleder Torben Henriksen i politiet overfor DRM24.

Dermed ble det ingen reprise av det vi så i Drammen i fjor eller Sandefjord tidligere i år - også etter demonstrasjonen fikk SIAN forlate området uten opptøyer eller ansamlinger i gatene av noe slag.

Lørdag ettermiddag er politiet fortsatt tilstede på torget for å rigge ned de massive sperringene.

TOK INGEN SJANSER: Politiet hadde voldsomme ressurser på bakken, på hustakene og i lufta. Denne gangen ble ingen ting overlatt til tilfeldighetene, og kvartalet rundt Strømsø Torg fremstod som hermetisk lukket.

Roser samarbeidet med de frivillige

Politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen opplyser at det ikke har forekommet skade på verken person eller eiendom i løpet av demonstrasjonen. Han oppsummerer derfor arrangementet som vellykket.

- Det er en kombinasjon av planlegging og gjennomføring, hvor det siste tar to timer, mens man har planlagt i flere måneder med kommunen og frivillige i Drammen. Jeg synes spesielt samarbeidet med DOTL (Drammen og omegn tros- og livssynsforum) og de muslimske trosamfunnene var vellykket. Mange gode krefter har bidratt sammen, sier Aas.

Han har også inntrykk av at mange tok oppfordringen om å finne på noe annet, på alvor.

- I tillegg bidrar visitasjonspostene til at de som kommer og vil inn må ta et bevisst valg for å høre på de ytringene som kommer, sier Aas.

Han er glad for at mange ungdommer valgte å benytte seg av konserttilbudet i Byparken.

UTENFOR REKKEVIDDE: Den fremmøtte gruppen fra SIAN talte seks personer, og denne gangen fikk de fremføre sitt budskap uten en vedvarende skur av stein, egg, tomater og poteter i sin tilmålte tid.

- Betydelige kostnader

Aas har ingen konkret prislapp på hva den enorme ressursbruken til politiet koster. Kostnadene er det politidistriktet som må ta.

- Har ytringsfrihetens pris blitt for høy?

- Det er betydelige kostnader, men vi kan ikke bruke økonomi som et argument for å si at det ikke er sikkert vi kan gjennomføre det. Vi må bruke de ressursene som trengs, sier Aas.

I Drammen hadde politiet bistand fra både Oslo og resten av Sør-Øst PD.

- Jeg skjønner at prislappen blir en diskusjon, men det får bli opp til andre å mene om det skal være vurdering knyttet til slike demonstrasjoner, sier Aas.

YTRINGSFRIHETENS PRIS: Jernring og barrikader - demonstrasjonsfriheten har trolig hatt bedre kår her til lands, og hadde det ikke vært for fjorårets erfaringer ville tiltakene fremstått som ekstremt overdimensjonerte i forhold til folkemengden.

SE FLERE BILDER:

-

Powered by Labrador CMS