DEMONSTRASJON: Flere aktører samles under det som skal være en fredelig motmarkering for å unngå eskalering under SIAN-demonstrasjonen i Drammen lørdag.

Mobiliserer «gode krefter» under SIAN-markeringen

Ved hjelp av utvalgte voksenpersoner og passiv motstand er målet å «avvæpne» potensielle uromomenter for å unngå kaos og opptøyer på Strømsø Torg. Lørdag får vi svaret på om tiltaket blir vellykket.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: En gruppering bestående av trosamfunnene, herunder både kirken og Drammen moské, samt flere politiske grupperinger, vil delta under motmarkeringen.

Rødt Drammen hadde i utgangspunktet søkt kommunen om en politisk motmarkering på Torgeir Vraas plass i samme tidsrom, men valgte isteden å tilslutte seg en felles markering for å unngå parallelle arrangementer.

Denne vil finne sted ved SIANs markering på Strømsø Torg, og er tenkt å fungere som en slags menneskelig barriere mellom aggressive motdemonstranter og de fysiske barrierene foran SIAN.

- Vi er glade for å være med på en bred markering av at SIANS islamhat ikke er velkommen i byen vår, sier nestleder Liv Johansen i Drammen Rødt til DRM24.

Johansen tar avstand fra alt som innebærer kasting av gjenstander og andre ulovligheter.

- Poenget er at det ikke skal eskalere, forteller hun.

KAOS: I fjor hersket det kaos blant mange ulike grupperinger, noen mer voldstilbøyelige enn andre, som befant seg på andre siden av barrikadene på Strømsø Torg. I år blir det er etter alt å dømme et mer velregissert og strengt kontrollert opplegg.

- Pondus til å overtale

Intensjonen bak initiativet er både og å minimere sjansen for det samme som skjedde i fjor, det andre er å vise de som rammes av SIANS budskap at det er mange som tar sterk avstand fra det.

Drammen Moske har tidligere uttalt at de vil være tilstede med representanter iført gule vester.

Moskeen har blitt oppfordret til å ha ledere tilstede som har pondus til å overtale eller stoppe ungdommer fra å gjøre uønskede ting.

Politiet: - En helt annen kontroll enn i fjor

Geir Oustorp, leder ved forebyggende avdeling ved politiet i Drammen, mener initiativet er positivt.

- Det er bra. I fjor var det mange ungdommer og ikke så mange voksne tilstede, så det kan ha en dempende effekt, sier Oustorp.

Han forteller at det blir et helt annet sikkerhetsregime enn man hadde i fjor.

- Det blir visitasjonposter av de som vil inn på torget på samme måte som man ser på ulike arrangementer i tillegg til et stort politioppbud, sier Oustorp.

Ifølge Oustorp er det imidlertid ingen som vil bli stoppet fra å slippe inn selv man er i kategorien «risikoelementer». Det er heller ingen antallsbegrensning.

- Drammen er en en åpen by, og torget er i utgangspunktet åpent. Samtidig er det veldig mye annet som foregår i sentrum denne lørdagen, så vi håper at folk har andre ting å finne på, sier Oustorp.

Powered by Labrador CMS