I FJOR: Voldelige opptøyer med motdemonstranter som forsøkte å storme barrikadene på Strømsø Torg.
I FJOR: Voldelige opptøyer med motdemonstranter som forsøkte å storme barrikadene på Strømsø Torg.

Må holde stengt under demonstrasjon - vil sende regninga til kommunen

Utesteder får i praksis næringsforbud under SIAN-markeringen lørdag. - Hvem skal dekke kostnadene for næringslivet, spør Peppes Pizza.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Næringsdrivende og utesteder rundt Strømsø Torg blir oppfordret av politiet til å holde stengt lørdag ettermiddag mens SIAN-markeringen pågår på Strømsø Torg.

Årsaken er hensyn til sikkerheten og de praktiske omstendighetene - etter fjorårets opptøyer blir torget så godt som hermetisk lukket, men politiet frykter allikevel at situasjonen kan eskalere, og at løse gjenstander som bord og stoler kan bli brukt av motdemonstranter.

Det betyr at selv om man skulle ta sjansen på å holde åpent, vil det bli uhyre få kunder å oppdrive i de timene begivenheten pågår.

Vurderer erstatningskrav

En av de største aktørene rundt torget som rammes er Peppes Pizza. Driver og eier Rajesh og Rashim Sharma forteller at de har vært i dialog med kommunen om saken, som de også leier et større område på torget av for uteserveringen.

- Nå må vi hyre inn ansatte for å rydde inn hele uteserveringen før, og ut igjen etter arrangementet. Ekstrautgifter i tillegg til tapte omsetning på dette alene blir fort 50.000 kroner. Skulle det i tillegg bli materielle skader eller hærverk blir prislappen fort et sekssifret beløp, sier Sharma.

Hun mener kommunen har ansvaret for å dekke kostnadene.

- Vi vil sende et erstatningskrav med dokumentasjon. Det er kommunen som tillater demontrasjonen på torget. En lørdag ettermiddag i mai med fint vær har vi normalt mange besøkende, sier Sharma (bildet).

Ber kommunen finne andre steder

Sharma mener ikke at kommunen skal nekte demontrasjoner og kneble ytringsfriheten, men ønsker heller ikke Strømsø Torg som et samlingspunkt for demonstrasjoner.

Hun mener at det må være mer passende steder som ikke får så store konsekvenser for så mange, som det gjør på Strømsø Torg.

- Vi ønsker ikke at noen oppsøker Strømsø Torg mens demonstrasjonen pågår, da vi tar sterk avstand fra det som skjer. Men vi åpner opp igjen etter at demonstrasjonen er over, slik at dagen videre går så normalt som mulig, sier Sharma.

En annen, stor aktør som blir påvirket lørdag ettermiddag, er Drammen Streetfood. Utestedet åpner dørene for første gang fredag, og har uteservering på bakkeplan utenfor det gamle Vegvesen-bygget.

- Vi kommer til å rydde inn uteserveringen, men vil holde åpent forøvrig. Inngangen vår er utenfor den ytterste politisperringen, så det tror vi kommer til å gå bra, men vi vil ha ekstra vakthold på plass, sier daglig leder Martin Kirkenes til DRM24.

Han er regner imidlertid med at besøket blir begrenset lørdag ettermiddag.

Kommunen: - Ikke vårt ansvar

Per Olav Horne ved avdeling for Samferdsel, vei og park, forteller at kommunen ikke har noen rolle i saken, annet enn å gi et lovpålagt samtykke til SIANs politiske markering.

- SIANs aktiviteter er ikke engang søknadspliktige, men de fleste som ønsker å holde politiske markeringer søker for å sjekke at de ikke kommer i konflikt med andre arrangementer samme sted, forteller Horne.

Kommunen kan ikke nekte SIAN å avholde sin markering på Strømsø Torg.

- Vi har tidligere forsøkt å anmode SIAN om å avholde sine demonstrasjoner andre steder, for eksempel på Holmenokken, eller i Byparken. Det var de ikke interessert i, og vi har et vedtak fra statsforvalteren som tilsier at vi ikke har noen hjemmel eller myndighet til å mene noe om plassering, sier Horne.

SIAN har derfor fått kommunens samtykke til demonstrasjon på Strømsø Torg, og det er politiet som har ansvaret for sikkerheten, påpeker Horne.

- Det er politiet som har vært i dialog med næringsdrivende knyttet til sikkerheten. Det er politiets myndighet, ikke kommunens ansvar. De kan derfor ikke sende noen regning til kommunen, avslutter Horne.

Powered by Labrador CMS