LEDER - Alexander Jansen, ansvarlig redaktør i DRM24

RUSSLAND IKKE VELKOMMEN: Det ukrainske flagget vaier symboltungt over rådhuset og skisprintløypa i Drammen, som har plutselig har fått verdenspolitikken i fanget denne uka.

Når Kina, FIFA og IOC har snudd, har ikke FIS lenger noe valg

Pampeveldet i det internasjonale skiforbundet gjør seg indirekte til en støttespiller på Russlands side i krigen mot Ukraina dersom de lar Putins propagandamaskineri kringkaste sine gallionsfigurerer på verdens idrettsarenaer.

Publisert Sist oppdatert

LEDER: I en ideell verden er det naturligvis slik at idrett og politikk er to adskilte ting. I virkelighetens verdens er det dessverre ikke slik, og Russland er trolig det verste eksempelet.

Blant krigsforbryteren Vladimir Putins soldater finner vi en rekke av landets største idrettsprofiler, inkludert Aleksandr Bolsjunov, kaptein i den russiske nasjonalgarden, som nå har varslet sin ankomst til Drammen. I landslagstroppen finner vi også en av de andre russiske løperne, som i helga uttalt at det som foregikk i Russland ikke var en krig, men en «redningsaksjon».

Disse budskapene mener altså FIS-pampene det er greit at russiske utøvere skal kringkaste mens verden er vitne til den mest hensynsløse og ubegrunnede invasjonen av et annet land vi har sett siden Adolf Hitler - som forøvrig fikk arrangere OL i Berlin før han gikk til krig mot resten av verden.

Mandag ble det klart at Russland-allierte Kina tar avstand fra Russlands krigshandlinger, før det kort tid senere også ble kjent at selv FIFA valgte gjøre helomvendig etter massiv kritikk - og utestenge alle russiske klubb- og landslag på ubestemt tid.

FIS risikerer total omdømmekollaps

Reaksjonene er nå så kraftige og omfattende fra mange aktører mot FIS før worldcup-rennene i Drammen og Holmenkollen, at arrangementene i seg selv står i fare som følge av ulike trusler om boikott fra både utøvere, sponsorer, politikere og frivillige.

FIS har ikke lenger noe valg:

Når IOC (den internasjonale olympiske komite) går ut og krever utestengelse av russiske utøvere fra alle internasjonale konkurranser etter fordømmelsene fra en samlet verden, kan ikke det internasjonale skiforbundet lenger opprettholde sitt standpunkt uten å risikere total omdømmekollaps og bli stilt moralsk til ansvar.

Historien vil felle en dom over nybakt FIS-president Johan Eliaschs manglende dømmekraft, og han har svært dårlig tid på å gjenopprette inntrykket med mindre han ønsker et ettermæle som idrettshistoriens Quisling.

Av
Alexander Jansen
Ansvarlig redaktør

Powered by Labrador CMS