FORTSETTER I POSISJON - ENN SÅ LENGE: MDG's gruppeleder Cathrin Janøy nekter å følge de andre opprinnelige posisjonspartiene som i tur og orden har trekt seg fra flertallskonstellasjonen etter forrige kommunevalg.

Full forvirring om rødgrønt samarbeid etter avtalebrudd

Mens MDG mener Ap har forlatt samarbeidet, mener Ap de holder seg til avtalen. Og Miljøpartiet på sin side nekter å tre ut av posisjon - før neste års kommunevalg.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Ap's leddtog med Høyre og Fremskrittspartiet om arealplanen i kjølvannet av Arbeiderpartiets fortsatt ubetingende nei til bompenger, har ført samarbeidsklimaet til et historisk bunnivå mellom de to gjenværende partiene i mindretallsposisjonen i Drammen.

- MDG har mistet all mulighet for å påvirke arealpolitikken i Drammen kommune. Vi mener at utvikling ikke nødvendigvis må gå på bekostning av klimamål og natur. Dessuten burde nok bompenger ha vært et tema. Skal vi bli en attraktiv kommune å flytte til og for næringsliv å etablere seg i, må en byvekstavtale med en form for brukerbetaling som løser våre areal og transportutfordringer ligge til grunn først, uttaler MDG-gruppeleder Cathrin Janøy til DRM24.

Men MDG har ingen planer om å lage konsekvenser ut av det de mener er et soleklart avtalebrudd fra Ap på et av Miljøpartiets viktigste fanesaker - boligbygging på dyrket mark og nedbygging av grøntområder.

- Det er Ap som har forlatt oss, ikke motsatt. Du må heller spørre Ap hva de mener med samarbeidet når de i praksis går til Høyre, sier Janøy til DRM24.

«Arealplanen er kommunens aller viktigste politiske dokument, og da er det påfallende at man forlater løfter, og gjør det umulig for kommunen å nå klimamålene innen 2030», skrev MDG-gruppeleder Cathrin Janøy i et facebookinnlegg før helga.

- Det er lite MDG-politikk igjen i dette samarbeidet, kan det fortsette etter et så fundamentalt avtalebrudd?

- Jeg aksepterer ikke det premisset. AP må svare for hvilke retning de ønsker å gå i, og om de er villige til å komme tilbake til oss og samarbeide om arealdelen sånn at vi sammen kan nå klimamål. MDG har ikke forlatt løftene sine, uttaler Janøy.

Ap: - Holder oss til avtalen

Ap på sin side mener de fortsatt holder seg til samarbeidsavtalen,

Arbeiderpartiets gruppeleder Lina Strandbåten uttaler at Ap «hadde møte med tidligere samarbeidspartnere om saken i forkant av behandlingen i formannskapet, uten reaksoner eller tilbakemeldinger».

- Vi trodde vi ville være enig om å være uenig – ettersom vi ikke lenger er i et formelt samarbeid etter at SP og V valgte å forlate posisjonen på saker som ikke er omfattet av samarbeidsavtalen, skriver Strandbråten i leserinnlegget.

Boligbygging på dyrket mark er imidlertid en del av samarbeidsavtalen som både Ap og MDG har skrevet under på.

Utelukker ikke blokkskifte

Janøy påpeker at de «ikke er låst til venstresiden» med tanke på samarbeidspartnere etter neste års kommunevalg.

- Spørsmålet nå blir om det er mulig å bli enige om en politisk retning ved neste valg. Det skal nemlig mer handling til fra AP om vi forstår at de ønsker et reellt samarbeid med oss. Vi er ikke til for å være AP sitt alibi, verken nå eller i neste periode. Vi vil ha gjennomslag i areal og transportpolitikken, uttaler Janøy.

- Det kan bli uaktuelt å fortsette samarbeidet med Ap i neste periode?

- Så lenge Høyre får mer gjennomslag enn oss, så må vi selvfølgelig vurdere det. Vi er et blokkuavhengig parti og er ikke låst til venstresiden slik kanskje Rødt og SV er.

Powered by Labrador CMS